Sözleşmeli Er Maaşı 2023 Ne Kadar Oldu?
Sözleşmeli Er Maaşı 2023 Ne Kadar Oldu? Sözleşmeli Er Silah Taşır mı? Sözleşmeli Er Kaç Yıl Sonra Uzman Olur? Sözleşmeli Er İlk Kaç Yıl Görev Yapar? Birçok kişiyi ilgilendiren sözleşmeli erlerin maaşları ile ilgili düzenleme...
Sözleşmeli Er Maaşı 2023 Ne Kadar Oldu? Sözleşmeli Er Silah Taşır mı? Sözleşmeli Er Kaç Yıl Sonra Uzman Olur? Sözleşmeli Er İlk Kaç Yıl Görev Yapar? Birçok kişiyi ilgilendiren sözleşmeli erlerin maaşları ile ilgili düzenleme yeni yılla birlikte yapıldı. Sözleşmeli er maaşı 2023 ne kadar oldu diyenlere Milli Savunma Bakanlığı’ndan da net yanıt verildi. Sözleşmeli erlerin maaşları görev yerlerine göre değişir. Yeni başlayan bir sözleşmeli erin ortalama maaşı 9.500 TL – 12.000 TL arasında değişmektedir. Sözleşmeli erlerin maaşları toplu sözleşme ile güncellenir. Yılda iki kez güncellenen er maaşlarıyla ilgili düzenlemeler kamuoyu ile paylaşılır. Uzman olan erlerin maaşlarının ise daha yüksek olacağını söylemek mümkündür. Bu nedenle erler arasındaki maaş farklılıklarında deneyim ve görev alanı en önemli kriterdir. Bazı erlerin 15.000 TL’ye kadar maaş aldığı belirtiliyor. Sözleşmeli Er Maaşı 2023 Ne Kadar Oldu?
Sözleşmeli Er Silah Taşır mı?
Haber Başlıkları
Sözleşmeli erlerle ilgili birçok soru gündem olmaktadır. Sözleşmeli er silah taşır mı sorusuna cevap olarak bunun mümkün olamayacağı belirtilir. Herhangi bir şekilde sözleşmeli erlerin sivil hayatlarında silah taşıması mümkün değildir. Yalnızca görev süresi boyunca silah taşımaları mümkün olan sözleşmeli erlerin uzman seviyesine gelene kadar bir silah taşıma haklarının olmadığının da bilinmesi gerekir. Binlerce sözleşmeli erin bulunduğu ülkemizde erlerin görev dağılımıyla ilgili çokça soru soruluyor. Erler diğer askerlik görevlerinde olduğu gibi hem sınır ötesinde hem de sınır içerisinde vazifesini yerine getirmektedir. Görev süresi boyunca silah taşıyabilen erlerin tatil durumlarında silah taşıma hakları bulunmuyor. Bundan dolayı sözleşmeli er rütbesinde olan kişilerin silah almaları mümkün değildir.
Sözleşmeli Er Kaç Yıl Sonra Uzman Olur?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sözleşmeli er olarak göreve başlayan kişiler belirli sürelerin ardından rütbe atlama hakkına sahiptir. Sözleşmeli er kaç yıl sonra uzman olur sorusunun cevabı ise üç yıldır. Üç yılın dolmasının ardından gerekli şartların sağlanması halinde uzman olunması mümkündür. Sözleşmeli erlerin uzmanlık seviyesine gelebilmesi için 29 yaşın altında olması da bir diğer şarttır. Sözleşmeli erlerin uzman kadrosuna dahil olması için gerekli şartlar yönetmelikle açıkça belirtilmiştir. Buna göre gerekli yaş ve deneyim şartlarının tamamlanmış olması halinde uzman olmanız mümkün olacak. 29 yaşını doldurmamış olan ve üç yıllık deneyimini tamamlamış olan sözleşmeli erlerin uzmanlık için başvuru yapması ve kademe alması mümkündür.
Sözleşmeli Er İlk Kaç Yıl Görev Yapar?
Sözleşmeli erlerle ilgili merak edilen konulardan biri de kaç yıllık görev sürelerinin olduğudur. Sözleşmeli er ilk kaç yıl görev yapar diyenlerin birçoğu Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilerle karşılaşıyor. Sözleşmeli erlerin en az 3 en fazla 7 yıl görev yapabileceğini söyleyebiliriz. İki senede bir rütbe atlama hakkına sahip olan erlerin en fazla 7 yıl görev yapabileceğini söylemek mümkündür. Görevlerin çoğunlukla yurt içinde olduğu belirtilen sözleşmeli erlerle ilgili rütbe atlanması ve uzman olunması için gerekli sürenin doldurulması gerekiyor. Sürenin doldurulmasıyla birlikte başvuru yapılabiliyor. Erlerin uzmanlık seviyesine geçmesi genel olarak 3 – 5 yıl arasında değişmekle birlikte bu süreç 7 yıla kadar uzatılabilir.
Sözleşmeli Er Uzman Çavuş Olur mu?
Erbaşların ilerleyen dönemlerde uzman çavuş olabileceklerine ilişkin yönetmeliğin bulunduğunu söyleyebiliriz. Sözleşmeli er uzman çavuş olur mu sorusunun cevabı olumludur. Bundan dolayı sözleşmeli erlerin gerekli şartları sağlaması koşuluyla uzman çavuş olması mümkün oluyor. Üç yıl deneyim şartının uzman çavuş olunması açısından ilk şart olduğunu belirtmekte de fayda vardır. Uzman çavuş olabilmek için 29 yaşından daha önce deneyim şartını sağlamalısınız. Aksi taktirde uzman çavuş olmanızın mümkün değildir. Örnek vermek gerekişe 27 yaşında sözleşmeli er olan birinin uzman çavuş olmasına imkan tanınmamaktadır. Bundan dolayı daha öncesinden sözleşmeli er olan ve deneyim süresini dolduran askerlerin uzman çavuşluk için idari amirlere başvuru yapması gerekiyor.
Sözleşmeli Er Ücreti Ne Kadar?
On binlerce sözleşmeli er yeni yılda alacağı ücreti merak etmektedir. Sözleşmeli er ücreti ne kadar sorgulaması yapan birçok kişi bulunuyor. Sözleşmeli erler memur maaşlarına göre yeni ücret zamlarını almaktadır. Bundan dolayı sözleşmeli erlerin yeni ücretinin belirlenmesinde memur maaşlarının ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre %25 zam alacak olan sözleşmeli erlerin 2023 yılındaki başlangıç maaşlarının 9.500 TL düzeylerinde olduğu belirtiliyor. Görev yerine ve deneyim sürecinin sözleşmeli er maaşını etkileyen en önemli unsur olduğunu da söylemek mümkün. Günümüzde birçok kişinin hem ülke içerisinde hem de sınır ötesinde sözleşmeli olarak askerlik yaptığı biliniyor. Erlerin aldıkları ücretler ise deneyim sürecine göre değişmektedir. Yıl içerisinde iki kez güncellenen sözleşmeli er ücretlerinin belirlenmesinde memurların güncellemesi de etkilidir. Yeni yılda alınacak olan sözleşmeli erlerin başlangıç maaşı olan 9.500 TL’yi alacağını söylemek de mümkün oluyor. Sözleşmeli erlerin ücretleri aynı zamanda göre verine göre de değişiyor. Bundan dolayı her sözleşmeli er için stabil bir maaş söz konusu değildir.
Sözleşmeli Er Nerede Görev Yapar?
Farklı alanlarda görev alabilen erlerin her alan için ayrıca eğitim gördüğünü söylemek mümkündür. Bundan dolayı alan güvenliği konusunda bir sorun yaşamayan sözleşmeli erlerin kendi seçecekleri alanlarda görev almasına imkân tanınıyor. Sözleşmeli er nerede görev yapar diyenler için kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı söylemek mümkündür. Sözleşmeli erlerin görev yapacakları alanlar için kapasite de ön planda tutuluyor. Komutanlıkların ihtiyaçlarına göre sözleşmeli er alımı yaptığı belirtilmektedir. Bundan dolayı her zaman sözleşmeli erlerin görev yerlerinin aynı olacağını söylemek mümkün değildir. Sözleşmeli erlerin büyük bir bölümü kara kuvvetlerinde olmakla birlikte çok az bir kısmının deniz kuvvetleri bünyesinde olduğunu söylemek mümkündür.
Sözleşmeli Er Tatil İzni Var mı?
Erlerle ilgili merak edilenlerden biri de yıllık izinlerdir. Sözleşmeli er tatil izni var mı sorusunun cevabı ise tatil izinlerinin olduğu yönündedir. Diğer sözleşmeli askerler gibi erlerinde yıllık izin hakları bulunuyor. Her yıl 30 günü aşmamak kaydıyla kullanabilecekleri tatil izinlerinin 15 güne kadar çeşitli mazeretlerden ötürü uzatılması da mümkün oluyor. Tatil süreleri hesaplanırken yolculuk süreleri bu hesaplamaya dahil değildir. Bundan dolayı yolculuk sürelerinin dışında kalan 30 gün boyunca erlerin izne ayrılma hakkı bulunuyor. Erlerin tatil izinlerinin dönemi ise bulunan komutanlıktaki kapasiteye göre değişiyor. Her zaman aynı dönemde tatil yapılmasının mümkün olmadığı ve bunun idari amirlere bağlı olduğumu belirtmekte de fayda vardır.
Sözleşmeli Er Nasıl Olunur?
Sözleşmeli er olabilmek için başvuru yapılması gerekiyor. Her sene başvuru usulü sözleşmeli er temini yapan Milli Savunma Bakanlığı’nın kadro sayısı da kamuoyu ile paylaşılıyor. Sözleşmeli er nasıl olunur diyenler için oldukça basit bir rehber bulunuyor. İnternet üzerinden bu bağlantıya