Gelir Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Başvurusu ve Sorgulama

Gelir Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Başvurusu ve Sorgulama
Gelir Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Başvurusu ve Sorgulama; Ülkemizde 18 yaşından sonra Genel Sağlık Sigortası yani GGS zorunlu kılınmıştır. 18 yaşından büyük GGS yaptırmayan vatandaşlara para cezası uygulanır....

Gelir Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Başvurusu ve Sorgulama; Ülkemizde 18 yaşından sonra Genel Sağlık Sigortası yani GGS zorunlu kılınmıştır. 18 yaşından büyük GGS yaptırmayan vatandaşlara para cezası uygulanır. Gelir testi yaptırma amacı;  hem bireylerin hem de bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Genel Sağlık Sigortası primlerinin ne kadar olduğunu ve kimin ödeyeceğinin belirlenmesi için yapılır.

 Gelir testi; işi olmayan veya olamayan; harp ya da vazife malullüğü, işsizlik ödeneği ve 65 yaş aylığı gibi herhangi bir gelire sahip olmayan vatandaşlar için sağlanan bir sağlık hizmetlerinin başında gelmektedir.

Yazımızın içeriğinde gelir testi nasıl yapılır, GGS gelir testi nerede yapılır, gelir testi nerede yaptırılır, gelir testi başvurusu e-devlet, gelir testi hesaplama ve gelir testi ile ilgili işlemler hakkında merak edilen soruları yanıtlayarak sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Gelir Testi Nedir?

Gelir testi, ülkemizde yaşayan her hangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların gelirlerinin tespit edilmesi sonucunda sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine olanak sağlayan bir testtir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına dahil olmayan vatandaşlar ve aile bireylerinin, prim ödeyip ödemeyecekleri veya ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyecekleri gelir testi yapılarak belirlenmektedir.  Genel Sağlık Sigortası (GSS)  olmayan vatandaşların, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için bu testi yaptırması gerekir. Yazımızın devamında GGS gelir testi nasıl yapılır, GGS gelir testi nerede yapılıyor sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi 2 şekilde yapılmaktadır. Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşlar kimlik belgeleri ile işlem yaptırabilirler. Sağlık sorunları veya başka sebeplerden dolayı bizzat başvuru yapamayan vatandaşların 1.derece yakınları onlar adına başvuru yapabilirler. Başvuru sonrasında kişinin ve hane yaşayan bireylerin gelirlerinin, taşınır ve taşınmaz mallarının, harcamalarının ve giderlerinin tespiti yapılmaktadır.

E-Devlet Gelir Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelir testi yaptırma isteyen vatandaşlar gelir testi nerede yapılır diye araştırma yapmaktadır. Gelir testi nerde yapılır;

  • E-devlet sitemine giriş yaparak kendisinin ve ailesinin kimlik bilgilerini sisteme girerek gelir testi başvurusu e-devlet  yapılır.
  • Kaymakamlığa  bağlı hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında yapılır.

E-devlet gelir testi başvurusu turkiye.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır.

  • E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapınız.
  • Açılan sayfadaki arama butonuna ‘Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar’ yazınız. Sonrasında açılan ekran üzerinde solda bulunan ‘Gelir testi hesaplama’ seçeneğine tıklayınız.
  • Açılan ekrandan kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilere yönelik sorular bulunmaktadır. Bu soruları doğru ve eksiksiz biçimde doldurunuz.
  • E-devlet gelir testi yaptırma işleminiz bilgilerin girilmesiyle tamamlanmış olacaktır.

Gelir testi başvuru testi sonrasında incelemeye alınacaktır Gelir testi başvuru sonuçları 1-3 gün içerisinde sonuçlanacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama

E-Devlet Nakdi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama

E-Devlet Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama


Gelir Testi Nasıl Hesaplanır?

Gelir testi hesaplama; bu işlem yapılırken birçok dikkat edilecek konu vardır. GGS gelir testi nasıl yapılır iken aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur;

  • Ailenin aylık toplam geliri
  • Ailenin kira veya ev sahibi fark etmeksizin oturmuş olduğu evin rayiç bedelinin 240’ta biri
  • Ailenin oturmadığı konutu var ise, o konutun rayiç bedelinin 240’ta biri,
  • Ailenin kira geliri elde ettiği evi varsa ise, hesaplamaya kira bedeli de dahil olur,
  • Ailenin dükkanı, arazi veya tarlaları var ise, bunların rayiç bedelinin 240’ta biri,
  • Ticari veya binek araç için rayiç bedelinin 120’de biri,
  • Hayvancılık yapan kişilerin, hayvanlar üzerinden elde ettikleri gelir (gelir tespiti ilçe ya da il Tarım Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.),
  • Kişinin bankada mevduat hesabı varsa buradan gelen aylık faiz getirisini iki katı,
  • Aile bireylerinden burs veya yardım ödemesi alanlar için, aylık ödemenin ortalaması,
  • Harcamalar ise aylık olarak; gıda, giyim, yiyecek, kira, sağlık, eğitim, ulaşım, gibi giderler  hesaplanır.
  • Ailenin tüm gelirlerinin aylık ortalaması esas alınarak gelir testi hesaplanmaktadır.

Gelir Testi hesaplama hesaplanan tüm giderlerin aylık ortalamasının bireylere düşen miktarı, güncel prime göre kazanç alt sınırının üçte birinden az olması şartıyla aile bireyleri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınmaktadır. Gelir testi kişinin yaşadığı hane yaşayan kişi sayısının, asgari ücret temel alınarak toplam gelirin kişi başına düşen miktarına göre hesaplanmaktadır. Gelir Testi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır? Başvurusu ve Sorgulama

Gelir Testi Nerede Yaptırılır

GGS Gelir Testi Nerede Yapılır; Genel sağlık sigortası dâhil olmak için yapılması gereken gelir testi başvuruları vatandaşların bağlı oldukları ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmaktadır. Gelir testi; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılsa da başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılmamaktadır. Bağlı bulunan İlçe kaymakamlıklarına giderek gelir testi başvurusu yapanlar verilen formu doldurarak başvurularını yapabilirler.

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Gelir testi sonucunu öğrenmek isteyen vatandaşlar gelir testi sorgulama işlemi yapabilirler. E-devlet şifrenizle sisteme  giriş yapınız. Arama bölümüne ‘gelir testi' yazınız. Sonrasında karşınza Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı/Gelir Testi Sonucu Sorgulama sekmesi çıkacaktır. Sekmeye tıklamanız halinde gelir testi sonucunuz ekrana düşecektir. E-devlet gelir testi sorgulama için

https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama

linke tıklayarak sisteme doğrudan giriş yapabilirsiniz.

Gelir Testi Formu

Gelir testi formunda başvuru sahibine ve ailesine ait bir takım sorular bulunmaktadır. Bunlar kimlik ,iletişim, ikametgah, gelir-gider v.b sorulardır. Başvuru sahibinin almak istediği yardım türüne, yeşil kart ile olan ilişkisine dair sorulardan oluşan gelir tesit başvuru formu sorularına doğru ve eksiksiz cevap vermeniz önemlidir. Gelir testi başvurusu yapan kişi, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sosyal güvencesi olup olmadığı hakkında gerekli bilgileri verilmelidir.

Gelir Testi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Gelir testi yenileme; aile içinde yaşana doğum, ölüm, evlenme, boşanma, ailedeki bireylerden birinin işe başlaması durumunda gelir testi yenilenir. Aile içerisine yaşanacak değişikliklerin en geç 1 ay içerisinde SGK'ya bildirilmesi gerekir. Gerekli birimler tarafından yapılan gelir tespiti sonucunda aile içinde kişi başına düşen gelir düzeyi SGK'ya bildirilir.  Puanlama formülü belirlendikten sonra, gelirleri birinci fıkraya göre tespit edilen vatandaşların gelir tespitleri, bir yıl içinde puanlama formülüne göre yenilenir.

Gelir Testinde G0 – G1 – G2 – G3 Ne Demek ?

Gelir testi sonuçlarına göre G0- G1- G2- G3 ne demektir sorusunu sizler için cevaplayacağız.

Gelir Testi Sonucu G0 Ne Demek?

Gelir Testi G0 Ne Demek; gelir testi sonucu hane halkı net asgari ücretin 1/3'ünün altında kalan kişilerdir.

  • Bu kişiler yeşil kart  ve sosyal yardımlardan ücretsiz faydalanabilirler.
  • Başvuru sonucu g0 gelir testi belirlenen kişiler sağlık sigortasından prim ödemeden yararlanırlar.

Gelir Testi Sonucu G1 Ne Demek?

Gelir testi sonucu G1 ne demek; hane halkı kişi başı geliri net asgari ücretin 1/3’ü üzerinde olan kişilerdir.

  • Gelir tesit sonucu G1 olanlar; 60/1(g) gelir testine tabi olanlar kapsamında sigortalı sayılırlar.
  • Aylık asgari brüt ücretin %3’ü oranında prim ödemesi yaparak sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız.

Gelir Testi Sonucu G2 Ne Demek?

Gelir testi sonucu,  Geliri aylık brüt asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olan kişilerdir.

  • Bu kişiler brüt asgari ücretin % 12’si tutarında prim öderler.

Gelir Testi Sonucu G3 Ne Demek?

Gelir testi sonucu; Geliri aylık brüt asgari ücretin iki katından fazla olanlar G3 olarak adlandırılır.

  • Bu kişiler brüt asgari ücretin iki katının % 12’si tutarında prim öderler.
  • Mavi kartlı Türk Vatandaşları,
  • Yabancı uyruklu kişiler G3 gelir seviyesine tabi olan kişilerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum