Depremzede Evlat Edinme

Depremzede Evlat Edinme
Depremzede Evlat Edinme Depremzede Evlat Edinme Depremzede Evlat Edinme. Ülkemizde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremlerle birlikte 10 ilimizde birçok hasar meydana gelmiştir. Bu depremler sonucunda ise ne yazık...

Depremzede Evlat Edinme

Depremzede Evlat Edinme Depremzede Evlat Edinme Depremzede Evlat Edinme. Ülkemizde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremlerle birlikte 10 ilimizde birçok hasar meydana gelmiştir. Bu depremler sonucunda ise ne yazık ki can kayıpları olmuştur. Bu can kayıplarıyla beraber birçok çocuk ailesini kaybetmiştir. Bu doğrultuda ülkemizin dört bir tarafından, ailesini kaybeden çocukları evlatlık almak için neler yapabileceklerini araştırmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bu çağrılara karşılıksız kalmamış ve bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamaya göre ise deprem nedeniyle korucuyu aile veya evlat edindirme hususunda özel bir programın bulunmadığını ifade etmiştir. Böylelikle depremzede evlat edinme için Türk Medeni Kanunu’nun 309. Maddesine bakmalıyız. Bu kanun maddesine göre çocuğun evlatlık olarak alınabilmesi için anne ve babasının izni alınması gerekmektedir. Ayrıca bu izinler, ailenin ikamet ettiği yerde bulunan mahkemede sözlü veya yazılı olarak alınması zorunludur. Kanunda geçen bir diğer madde ise çocuğun kimliğini ve nerede oturduğunun bilinmemesi, anne ve babanın çocuğa karşı olduğu sorumluluklarını yerine getirmedikleri zaman anne ve babadan izin alma gibi bir şart yoktur.

Depremzede çocukları evlat edinme şartları nelerdir?

Depremzede çocukları evlat edinme şartları nelerdir Depremzede çocukları evlat edinme şartları nelerdir

  • T.C. vatandaşı olması,
  • Türkiye’de ikamet ediyor olması,
  • 25 ve 65 yaş arasında olması,
  • En az ilkokul düzeyinde eğitim görmüş olması,
  • Düzenli bir gelir elde etmesi,
  • Çocuğu evlat edinen kişilerin en az 1 yıl boyunca çocuğa bakmış olması,
  • Kişilerin en az 5 yıl boyun evli olması veya 5 yıldan az evliyseler, her ikisinin de 30 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda evlat edinmek isteyen kişiler evli değilse evlatlık işlemleri geçersiz sayılmaktadır. Ayrıca yurt dışında yaşıyorlarsa da evlat edinemezler.

Depremzede çocukları evlat edinmek isteyen kişiler, ikametgâh adreslerinin bulunduğu yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca öncelikle e-devlet sisteminden başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Evlat edinmek için gerekli olan belgeler nelerdir?

  1. Nüfus kayıt örneği,
  2. Sabıka kaydı,
  3. Mal varlığını, gelir düzeyini ve sosyal güvenlik durumunu belirten belgeler,
  4. İkametgâh adresleri,
  5. Öğrenim belgesi
  6. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel engel durumunu gösteren belgelerle birlikte bulaşıcı bir hastalığının olmadığını ve alkol-uyuşturucu gibi maddelere bağımlı olmadığını gösteren belgeler talep edilmektedir.

Evlat edinen aile, bir yıl boyunca ilgili kurumun belirlemiş olduğu görevliler tarafından takip edilmektedir. Bu takip edilme süresi boyunca bir rapor hazırlanmaktadır. Rapor olumsuzsa evlatlık verilen çocuk geri alınmaktadır.

Depremzede Çocuklara Koruyucu Aile Olma Şartları Nelerdir?

  • T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Koruyucu aile olmak isteyen kişinin 25 ve 65 yaş arasında olması gerekmektedir.
  • Eğitim düzeyinin en az ilkokul seviyesinde olması gerekmektedir.
  • Sabıka kaydının olmaması gerekmektedir.
  • Evli ve bekar, çocuklu veya çocuksuz olan herkes koruyucu aile olabilir.

Koruyucu aile şartlarını sağlayan kişiler başvuru yapmak için ikamet ettikleri yerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gitmeler gerekmektedir. Başvuruları onaylanan ailelerde, il müdürlükleri tarafından görevlendirilen kişiler tarafından bir takip süreci başlamaktadır. Bu takip sürecinin ilk yılında ayda 1 ve ikinci yılında ayda 3 olarak aileye haber verilerek veya verilmeyerek takip edilmektedir. Bu takip işleminin en önemli yanı ise aileye rehberlik etmek veya koruyucu aile sisteminin doğru ve sorunsuz bir şekilde devam ettiğini gözlemlemektir. Ayrıca koruyucu aileye verilen çocuğa herhangi bir işlemin yapılması esnasında ilgili kurumun bilgilendirmesi ve izin alınması gerekmektedir. Örneğin aile yurt dışına çıkacağı zaman kurumdan izin alması gerekmektedir. Eğer kurum izin vermezse çocuk yurt dışına çıkartılamaz. Bir diğer örnekte ise koruyucu aileye verilen çocuk, bir sağlık probleminden dolayı bir ameliyat işlemi geçirecekse, kurumdan izin alınması zorunludur.

Evlat Edinmek İçin Ücret Ödeniyor Mu?

Ülkemizde evlat edinme için herhangi bir ücretin ödenmesi gerekmemektedir. Ancak koruyucu aile olmak isteyen kişilerden ilgili kurumun belirlemiş olduğu bir ücret talep edilmektedir.

Evlat Edinme Süreci Ne Kadar Sürer?

Evlat edinme süreci bir yıl boyunca sürmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün kurmuş olduğu bir ekip tarafından bir yıl boyunca izlenme raporu hazırlanır. Bu bir yıllık süre bittikten sonra ise Aile Mahkemesinde evlat edinme dava süreci başlamaktadır. Bu dava sürecinde izlenme raporları dikkatli bir şekilde incelendikten sonra mahkemenin vermiş olduğu karar sonucunda evlat edinme süreci bitmektedir.

Kimler Evlat Edinemez?

  • Evli olmayan kişiler evlat edinemez.
  • 25 yaşından küçük olanlar ve 65 yaşından büyük olanlar evlat edinemez.
  • T.C. vatandaşı olmayan ve yurt dışında yaşayan kişiler evlat edinemez.
  • Sabit bir geliri olmayan kişiler evlat edinemez.
  • Evlatlık edinmek isteyen kişilerin evlilik sürelerinin üzerinden 5 yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak her ikisi de 30 yaşını tamamlamışsa evlilik süresinin bir önemi yoktur.
  • Zihinsel engeli ve ruhsal durumu elverişli olmayan kişiler evlatlık edinemez.
  • Sabıka kaydı olan kişiler evlatlık edinemez.

Evlatlık Almak İstiyorum Yaş Sınır Kaç?

Evlatlık alma işleminin önemli şartlarından birisi de yaş sınırıdır. Bu doğrultuda 30 yaşını tamamlamayan kişiler tek başına evlatlık alamazlar. Ayrıca evli olan kişiler için de yaş sınırı 30’dur. Ancak evli olan kişilerinin evlilik süreleri 5 yılı geçmişse yaş sınırı aranmamaktadır. E-devlet sistemi üzerinden evlat edinme ön başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-evlat-edinme-hizmeti tıklayınız.  Koruyucu aile ilk görüşme talebinde bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-koruyucu-aile-ilk-gorusme-talebi tıklayınız. 

Koruyucu aile başvurusu yapmak için https://www.devletodemeleri.com/koruyucu-aile/ Tıklayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.