Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman Nasıl Yapılır?

Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman Nasıl Yapılır?
Uzmanlık Başvurusu. Türk silahlı Kuvvetleri bünyesine bağlı olan, uzman çavuş, uzman erbaşı ve uzman onbaşı, sözleşmeli er olarak farklı şekillerde ifade edilen bu askeri meslek, askerlik deneyimlerini profesyonelce iş hayatına...

Uzmanlık Başvurusu. Türk silahlı Kuvvetleri bünyesine bağlı olan, uzman çavuş, uzman erbaşı ve uzman onbaşı, sözleşmeli er olarak farklı şekillerde ifade edilen bu askeri meslek, askerlik deneyimlerini profesyonelce iş hayatına dahil edilen meslektir. Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman Nasıl Yapılır? Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman Nasıl Yapılır? Uzman çavuşların en temel görevi orduda subay ve astsubaylar arasındaki ilişkileri yönetmektir. Bu mesleği seçmek için Türk Silahlı Kuvvetler tarafından resmi gazetede yayınlanmış şartlar bulunur. Adaylar şartları karşılayabilir nitelikte ise TSK uzmanlık başvurusu yapabilir. Yapılan uzman erbaş başvurusu değerlendirilir ve uygun olan adaylar sonrasında sözlü mülakata alınır. Mülakatı geçen adaylar sonrasında fiziki yeterlilik sınavına alınarak değerlendirilir. Aşamaları tamamlayan adaylar belirli bir süre bu görev için eğitime tabi tutulur. Eğitimleri başarı ile tamamlayanlar ise 37 yıl boyunca göreve edinerek sözleşme imzalar ardından  bu mesleği edinirler.

Uzmanlık Başvurusu Ne Zaman?

Uzmanlık başvurusu için; Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verildi. Son yayınlanan bildirmeye göre 2023 yalında sözleşmeli uzman erbaş alımı yapacağı duyuruldu. Yayınlanan başvuru kılavuzunda, tüm adaylar için hangi şartlarda alım yapacağı detaylarına bilgi verilmektedir. Uzmanlık başvurusu ne zaman yapılacak?” diye merak edenler için başvurular 12-26 Eylül tarihleri arasında alınacak olup uzmanlık başvurusu kılavuzu bu internet adresinde yayınlamış olup ayrıntılara yer verilmiştir. Yapılan duyurulara toplamda 7500 uzman erbaş alınacağı bilgisi paylaşıldı. Başvuru yapmak isteyenler  bu adrese girerek işlemleri tamamlayabilir.

2024 Yılında Uzman Çavuş Alımı Olacak Mı?

Uzman çavuş başvuru sonuçlarını bekleyen adaylar jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan bildiriyle adayların değerlendirmeleri tamamlanarak, sonuçların açıklandığı aktarıldı. Başarılı sonuç gösteren adaylar sırasıyla, ön sağlık muayenesi, fiziki yeterlilik, uygulama sınavı ve mülakat sınavı olmak dört ayrı sınav yapılır.

Uzmanlık İçin Ne Gerekiyor?

Uzman çavuş olmak isteyenler için uzman çavuş başvurusu şartlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Öncelikle ilk önemli kural Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Uzmanlık başvurusunu sadece erkekler yapabilir.
  • Lise, ön lisans ya da lisans mezunu olmak şarttır.
  • KPSS sınavına girmiş, 50 ve üzeri puan alış adaylar başvuru yapmaya hak kazanır.
  • Askerliğini tamamlamış olma şartı aranır.
  • Başvuru yapıldığı tarih ile terhis olunan tarih arasında en fazla 3 yıl olmalıdır.
  • Başvuru yapabilecek adayların 26 yaşından gün almış olmaları gerekir. 25 yaş sınırı konulur.
  • Geçmiş dönemde yedek subay, subay, astsubay, teğmen, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak görev yapmamış olması şartı en temel kuraldır
  • Kılavuzda tanımlanan branştaki şartların yerine getiriliyor olması şartı konulmaktadır.
  • Askerlik döneminde, herhangi bir konu dahilinde hiç bir şekilde Askeri Ceza Kanuna göre 148. Maddeden ceza almamış olması şartı sunulur.
  • Başvuru yapacak adayların sağlık raporu, askeri hastaneden alınmış olmalıdır.
  • Fiziki özellikleri belirlenen şartlara uyum sağlıyor olmalıdır.  Adayların en az 1.64, en fazla ise 2.10 cm boy oranına sahip olmaları, boylarına yönelik uygun orantıda kiloya sahip olmaları şartı bulunur. şeklinde belirtilmektedir. 
  • Askerlik hayatı dışında da sicili temiz olmalıdır.
  • Herhangi bir terör örgütü ya da çete gibi suç işleyici örgütler ile teması olmaması, bu örgütlerle her hangi bir olay içerisinde bulunmaması şartı bulunur.
  • Askerlik esnasında başvuru yapma şansı bulunur. Bu dönem içerisinde sözleşmeli er başvurusu yapan adayların birlik komutanı tarafından referans verilmesi şartı aranır. Birlik komutanının imzaladığı nitelik belgesinde, başvuru yapabilmek için 80 ve üzerinde not alınmış olması şartı sunulur.
  • Askerliğini tamamlamayan kişiler için, bu süre zarfında alım ilanı açılırsa, başvuru süresine kadar askerlik görevini tamamlamanız şartı aranır. 

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan ve jandarma uzmanlık başvurusu yapmak isteyen tüm adaylar, süreç devamında gereken sınav ve uygulamalara katılım sağlayarak olumlu sonuçlar alındığı taktirde, eğitim sürecine girerek bu mesleği başlayabilir. 

TSK Uzmanlık Başvurusu

Uzmanlık başvurusu onaylanan kişiler için yapılan değerlendirmelere baktığımızda bir kaç şart sunulur bunlar;

  • Ön Sağlık muayenesinde; boy kilo takibi, ayakta düz taban olup olmaması, gözlerde renk körlüğü, şaşılık gibi detaylar incelenir. Genel olarak vücudu düzgün görünüşte estetik olarak herhangi bir problemi olmama durumları gözlemlenir. Ameliyat izi, yanık izi, yara izi, büyük benler incelemeye alınır. Bu muayeneyi geçen adaylar diğer sınava girmeye hak kazanır. 
  • Fiziki yeterlilik sınavına gelecek olan adayların eşofman, şort ve spor ayakkabı ile katılmaları istenirken, belirli fiziksel aktivitelerde bulunması istenir.  Başarılı olan adaylar uygulama sınavına katılmayı hak eder.
  • Uygulama sınavı, adayın hangi okul branşından katıldı ise o branş üzerine uygulanır. 
  • Ardından mülakata girmeye hak kazanan adayların mülakatta genel görünümleri, tavırları, ses tonu, konuşma tarzı, kendine olan güveni gibi detaylar gözlemlenir. Mülakatı başarıyla tamamlayan uzman çavuş adayları ise eğitimlere alınır. 

Jandarma Uzmanlık Başvurusu

Adayların en çok beklediği başvuru sonuçları açıklandı. Açıklamalar online olarak yayınlanmış durumda. Uzmanlık başvurusu yapan adaylar kendi sonucunu e-Devlet üzerinden öğrenebilir.

Sonuçlar için burayı tıklayın.

Başarılı sonuç alan adaylar diğer mülakat ve sınav görüşmeleri için vermiş oldukları telefon numaralarından iletişime geçilerek bilgilendirilecektir. Başarı sağlamış adayların sonraki süreçlere zamanında ve eksiksiz bir şekilde katılım sağlaması şarttır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.