Güncel

Tahıl Koridoru Anlaşması Nedir?

Tahıl Koridoru Anlaşması Nedir?Son günlerde dünya gündeminde çok önemli birtakım olaylar yaşandı. Bu bağlamda tahıl koridoru anlaşması nedir sorusu da büyük önem kazandı. Tahıl koridoru; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş...

Tahıl Koridoru Anlaşması Nedir?

Son günlerde dünya gündeminde çok önemli birtakım olaylar yaşandı. Bu bağlamda tahıl koridoru anlaşması nedir sorusu da büyük önem kazandı. Tahıl koridoru; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan bir anlaşmadır. Rusya ve Ukrayna arasında süren ve savaşa kadar uzanan anlaşmazlıklar nedeniyle tahıl ve yiyeceklerin diğer ülkelere sevk edilmesi engellenmişti. Bu anlaşma ile tahıl ve yiyecek maddelerinin Ukrayna limanlarından emniyetli bir şekilde geçebilmesi amaçlanıyor. 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna sınırlarına saldırmaya başlaması ile dünya üzerinde birçok kriz yaşandı. Bu krizlerden bir tanesi de gıda krizi oldu. Tahıl başta olmak üzere birçok gıda maddesi Ukrayna limanlarında engellerle karşılaşarak sevkiyatlar gerçekleşmedi. Bu durum Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin yeterli gıda maddesine ulaşamamasına neden oldu. Bu sorunu çözebilmek için tahıl koridoru adı verilen bir anlaşma imzalandı. Tahıl Koridoru Anlaşması Nedir Kimler Arasında Yapıldı Maddeleri Nelerdir Tahıl Koridoru Anlaşması Nedir Kimler Arasında Yapıldı Maddeleri Nelerdir

Tahıl Koridoru Anlaşmasının Amacı

Tahıl koridoru anlaşmasının amacı, tahıl gibi gıda maddelerinin Ukrayna limanlarından sorunsuz bir şekilde çıkarak diğer ülke topraklarına ulaşabilmesidir. Gıda maddelerini taşıyan gemiler, sularda yer alan mayınlardan ötürü hareket edemiyorlardı. Bu da çoğu ülkede gıda krizine yol açtı. Bu anlaşma ile mayınların temizlenmesi ve Rusya’nın o bölgelerde saldırılara son vermesi amaçlandı. Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanması ile birlikte artık gemiler sorunsuz bir şekilde yola çıkarak diğer ülke topraklarına ulaşabilecek. Bu anlaşma ile adından da anlayabileceğiniz üzere bir tahıl koridoru oluşturulacak ve bu koridorun güvenli olması sağlanacak. Odessa limanı başta olmak üzere tüm limanların güvence altına alınacağı karşı devletler tarafından kabul edildi.

Tahıl Koridoru Anlaşması Kimlerle Yapıldı?

Tahıl koridoru anlaşması kimlerle yapıldı sorusu da bu bağlamda en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Tahıl koridoru anlaşmasına Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler de katıldı. Bu dört otoritenin katıldığı anlaşmada Rusya’nın Ukrayna limanlarına saldırmaması ve sularda bulunan mayınların temizlenmesi hedeflendi. Yoğun süren görüşmelerin ve çalışmaların ardından anlaşma taraf devletlerce imzalandı. Anlaşmaya göre içerisinde gıda bulunan kargo gemileri, kılavuz gemilerden yardım alarak mayınlı limanlardan çıkıp Karadeniz’e ulaşacak. Bu sevkiyat işleminde önceden belirlenen güvenli rotalar kullanılacak. İlgili süreçte Rusya tarafından gemilere veya limanlara herhangi bir saldırı düzenlenmeyecek. Aynı zamanda Türkiye tarafından oluşturulacak olan belirli noktalarda Rusya ile birlikte denetim de sağlanacak.

Tahıl Koridoru Anlaşmasının Konusu Ne?

Tahıl koridoru anlaşmasının konusu ne sorusunun yanıtına gelecek olursak, Anlaşmanın konusu; savaş nedeniyle Ukrayna limanlarından çıkarak Karadeniz’e ulaşamayan gemiler için güvenli bir koridor oluşturulması. Oluşturulan bu güvenli koridor sayesinde tahıl başta olmak üzere birçok ithal gıda malzemesi Türkiye’ye ve diğer ülkelere sevk edilebilecek. Bu anlaşmanın Türkiye başta olmak üzere diğer birçok ülkede meydana gelen gıda krizini çözmesi bekleniyor.

Tahıl Koridoru Anlaşmasının Maddeleri

Rusya ve Ukrayna arasında uzun süredir devam eden ve savaşa neden olan anlaşmazlıklar nedeniyle tahıl sevkiyatında aksaklıklar meydana gelmişti. Tahıl koridoru anlaşması ile bu aksaklıkların giderilmesi ve ortaya çıkan gıda krizinin son bulması amaçlandı. Tahıl koridoru anlaşmasının maddeleri ise şunlardır:

  • Ukrayna limanlarından 25 milyon ton tahıl yola çıkacak. Böylece gıda krizi son bulacak.
  • Mayınlar temizlenecek. Böylece gemilerin güvenli bir şekilde hareket etmesi sağlanacak.
  • Rus gemileri Ukrayna kara sularına girmeyecek.
  • Gemiler İstanbul’da aranarak silah taşıyıp taşımadığı kontrol edilecek
  • İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurulacak. Tüm operasyonlar bu noktadan izlenecek.
  • Anlaşma 120 günün ardından sona erecek. Sona erdiğinde ise otomatik olarak yenilenebilecek.

Yukarıda yer alan maddeler ile gemilerin güvenli bir şekilde yola çıkması ve gıda krizinin son bulması hedefleniyor.

Gelir Yuvan ve Gelirim Evden İş Fikirleri İçin Hemen

devletodemeleri

Devlet Ödemeleri olarak sosyal yardımlar hakkında sizlere en güncel bilgileri paylaşıyoruz. Destek Ödemeleri hakkında en güncel bilgileri burada bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu