PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı?

PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı?
PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Engelli Aylıkları Kaç Para Oldu? Engelli Maaşı İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Ülkemizde...

PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Engelli Aylıkları Kaç Para Oldu? Engelli Maaşı İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?

PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı? Ülkemizde kaymakamlığa bağlı hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından engelli maaşı alan vatandaşlarımız hangi durumlarda engelli maaşı kesilir sorusunun cevabını aramaktadır. Bazı vatandaşlar engelli maaşını çekmek için gittiklerinde hesaplarında para olmadığını görünce kısa bir şaşkınlık yaşamaktadır. Engelli maaşının kesilmesinin birden çok sebebi vardır. Yazımızın içeriğinde engelli aylığı neden kesilir, engelli maaşı kesilen vatandaşlar ne yapmalı ve engelli maaşı ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Engelli Maaş Neden Kesilir ?

Engelli aylığı neden kesilir;

  • Adres değişikliği; Engelli maaşı başvurusunu yaptığınız vakfın görev alanından başka bir yere ikametgah değişikliği gerçekleşirse engelli maaşınız kesilir.  Aldığınız maaşın, ikamet ettiğiniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kontrolünde olması gerekmektedir. İkametgah değişikliği, aynı ilçe içerisinde gerçekleşiyorsa engelli maaşınız kesilmez. Ama her türlü adres değişikliğinde bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına adres değişikliğinizi bildirmeniz gerekmektedir. Dosyanız sistem üzerinden güncellenecektir. Sonrasında vakıf tarafından yeni adresinize hane ziyareti gerçekleştirilir. Adres değişikliği yaparken haber vermeniz durumunda engelli maaşınız kesintiye uğramaz.
  • Diyelim ki adres değişikliğinizi haber vermeyi unuttunuz ve adres değişikliğinizi nüfus dairesi üzerinden yaptınız. Bu durumda maaşınız kesilecektir. Tekrar maaş almak için vakfa başvuru yapmanız gerekecektir. Maalesef bu durumda adres değişikliğinizi bildirmeniz yeterli olmayacaktır. İlk kez başvuru yapar gibi sizlerden rapor istenecektir. Ancak elinizdeki mevcut rapor noter onaylı ise ve geçerlilik süresi dolmamışsa o raporu teslim edebilirsiniz.
  • Mal Varlığında Artış; Engelli maaşı almaya hak kazandıktan sonra üzerinize kayıtlı ev, arsa, araba alınmışsa engelli maaşınız kesilir. Sonuç olarak kişi başına düşen gelir yükseldiğinden maaşınız kesilir ve tekrar bağlanmayabilir.
  • Ölüm; Engelli maaşı alan hak sahibinin vefatı halinde engelli maaşı kesilir. Bazen vefat eden kişinin ölümü resmi olarak kayıtlara geçmiyor ve biriken para yakınları tarafından çekiliyor. Böyle durumlarda ise devlet o parayı güncel faizi ile birlikte hak sahibinin yakınlarına ödetmektedir. Geri ödeme yapmayı reddeden kişilere dava açılarak yasal süreç başlatılır.
  • Muhtaçlığın Ortadan Kalkması; Engelli maaşı almaya devam ederken bile sosyal incelemeler devam etmektedir. Sosyal incelemeler sonucu gelir düzeyinizde artış tespit edilirse Mütevelli Heyet Kararı ile “Muhtaç Olmama” nedeni ile engelli maaşınız kesilir. Vakfın kullanmış olduğu bütünleşik yardım sistemi, banka hesaplarınız dışında kayıtlı mal varlığınızı görebilmektedir.
  • Özürlülük oranının % 40’ın altına düşmesi; Başvuru yaptığınız zaman almış olduğunuz engelli raporu %40'ın üzerinde iken, raporunuzun süresi dolduğunda yeni rapor için başvuru yaptığınızda bu oranda düşüş gerçekleşirse(%40'ın altına) engelli maaşını kesilir. Diyelim ki eski rapor ile maaş almaya devam ettiniz yeni rapor oranı hakkında vakfa bilgi vermediniz. Bu durumun anlaşılması halinde almış olduğunuz maaşı güncel faizi ile birlikte geri ödemek zorunda olacağınızı unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
  • Sosyal Güvenlik kaydının tespit edilmesi; Engelli maaşı alan hak sahiplerinin sosyal güvencesi yoktur. Eğer hak sahibi SSK'lı olarak çalışmaya başlarsa sistem tarafından fark edilmektedir. Bu durumda engelli maaşı kesilir.
  • 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar 18 yaşını doldurunca; Başvuru yapıldığında hak sahibi reşit değil ise sonradan 18 yaşını doldurduysa maaşı kesilir. Nedeni ise; 18 yaş altı engelli maaşı ile engelli maaşının ayrı bir maaş olmasıdır. İkisi de engelli maaşı olarak anlaşılsa da ödemeleri ve kriterleri farklıdır.
  • 18 yaş altı engelli aylığı alanların bakıcıları ile aynı hanede ikamet etmemesi; 18 yaş altı bireyler çocuk ve bakıma muhtaç kabul edildiği için hanede onun ile birlikte ikamet eden anne, baba v.s yok ise maaş kesilmektedir.
  • 18 yaş altı çocuğun engelli maaşının başka yerlerde kullanılması; Engelli çocuğun bakımını üstlenen kişi engelli maaşını çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak yerine başka yerde harcıyorsa engelli maaşı kesilir.
  • T.C vatandaşlığından çıkılması; hak sahibi başka bir ülkenin vatandaşlığına geçer ise aylığı kesilir.
  • Engelli aylığının 1 yıl süre ile aralıksız alınması; Engelli maaşı ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara verilmektedir. Hak sahibi 1 yıl boyunca maaşını hesabından çekmez ise ihtiyacı olmadığı düşünülür ve maaşı kesilir.

Engelli Maaşı Neden Yatmadı ?

Adres değişikliğinin vakfa haber verilmemesi, ölüm, muhtaçlığın ortadan kalkması, mal varlığında artış, sosyal güvenlik kaydı oluşması, 18 yaş altı bireyin 18 yaşını doldurması, 18 yaş altı birey ile bakıcılarının aynı hanede ikamet etmemesi, T.C vatandaşlığından çıkması, 18 yaş altı bireyin maaşının bakıcısı tarafından maaşın başka yerlerde kullanılmasının anlaşılması, engelli aylığının 1 yıl süre ile alınmaması engelli maaşı neden yatmadı sorusunun cevaplarındandır. Sizlerde engelli maaşım neden yatmadı yada engelli maaşımın yattığını nasıl öğrenirim diyorsanız; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Alo 144 yardım hattını arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Engelli Maaşı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet ve Telefon Numarası

Para Yardımı Yapan Vakıflar, Dernekler, İş Adamları ve Ünlüler


Engelli Aylıkları Kaç Para Oldu?

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları asgari ücret zammıyla birlikte artış gösterdi. Engelli maaşı 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük vatandaşlara verilmektedir. 65 yaşından büyük vatandaşların engelli oranı farklılık göstermektedir. PTT Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu? Neden Kesilir? Neden Yatmadı?

Engelli Maaşı Ne Kadar?

2022 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu; Engelli oranı %40-69 arasında olan vatandaşlara: 842,81 TL Engelli oranı %70 ve üstü olan vatandaşlara: 1.264,20 TL

Engelli Maaşı İçin Yüzde Kaç Rapor Gerekli?

Engelli maaşı alabilmek için en az %40 ile %69 oranında engelli raporunuzun olması gerekir. 65 yaşından büyük engelli bireylerin en az %70 oranında engeli raporunun olması gerekir.

  • %40-69 Engelli raporu 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan,
  • %40-%69 arası engelli raporu olan
  • %70 ve Üzeri Engelli raporu olan 18 yaşından büyük olan

Engelli Aylığı Alma Şartları

Engelli maaşı almak için en %40 engelli raporu, engellinin çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

  • 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olan kişileri başvuruları kabul edilmektedir.
  • Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli olan bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekir.
  • Başvuru yapacağınız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.
  • SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na kayıtlı olmaması gerekir.

Engelli maaşı için muhtaçlık sınırı nasıl hesaplanır; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir.

Engelli Maaşı Başvuru

Bağlı olduğunuz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunu vakfa teslim ederek engelli maaşı başvurusu yapabilirsiniz. Engeli nedeni ile şahsen başvuru yapamayacak durumda olan bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasileri başvuru yapabilirler. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak başvurularınız değerlendirilecektir. Başvurular ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. E-devlet engelli maaşı başvurusu bulunmamaktadır.

Engelli Maaşına Zam Gelecek Mi?

Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranları ile birlikte engelli maaşlarına yansıyacak zam oranı da belli oldu. Artan fiyatlar ve enflasyon oranı göz önüne alınarak engelli maaşına zam yapıldı.

Engelli Maaşı Neden Reddedilir ?

Engelli maaşı almak için bazı şartlara sahip olmanız gerekmektedir. Eğer yeterli şartları sağlamıyor iseniz engelli maaşı başvurunuz reddedilir. Engelli maaşı maaşı alma şartları yazımızın içeriğinden konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Engelli Maaşı Neden Az Yattı ?

Engelli maaşım neden az yattı diye merak eden vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bilgi sahibi olabilirler. E-devlet engelli maaşı neden az yattı;

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.