Gübre Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Haber Başlıkları
Çiftçi için maddi anlamda destek olan bu program Tarım Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Gübre desteği başvuru işlemlerinde Ziraat Odası ve Tarım Orman Müdürlüğü kurumlarının istediği evraklar tahsis edilmelidir. Çiftçiler bakanlığın yapacağı açıklamayı takip etmelidir. Başvuruların başlaması ile birlikte çiftçiler başvuru yapabilir. Başvuru Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılabilir. Başvuru tapu sahibi tarafından yapılır. Başvuru ile ilgili konularda yapılan açıklama ve bildiriler takip edilmelidir. Gübre bahar ayında atılır ve bu destek bahar gelmeden verilir. Mart ayında gübre ve diğer desteklerin verilmesinin nedeni çiftçi bahar aylarıyla birlikte tarla bakım işleriyle meşgul olacaktır. Kış aylarının ardından baharın gelmesiyle birlikte tarlalar yeşerir. Bununla birlikte gübre ve ilaçlama gibi masraflar başlar. Devlet bahara girmeden destekleri verir ve çiftçinin zor durumda kalmaması için ödemeleri nakit olarak çiftçinin hesabına yatırır. Ekilen mahsulün destek kapsamında olması da diğer önemli bir konu olarak değerlendirilir. gübre destek başvurusu nasıl yapılır
Gübre Desteği Ne Zaman Verilecek?
Yıllık ödenen gübre desteği sayesinde çiftçi biraz olsun rahatlıyor ve üretim maliyetini düşürüyor. Üretimi artıran ve verimi maksimum seviyeye yükselten gübre çiftçi için büyük öneme sahiptir. Resmi kategoride yapılan açıklamalar sonunda çiftçiler başvuru yapıyor ve ödeme tarihinde desteği alıyor. Ödemeler her yıl olduğu gibi bu yılda da mart ayında yapılıyor. Destek almak isteyen kişinin tarlası resmi anlamda kendisine ait olması ve tapusunun olması gerekir. Hazine arazisine ekim yapanlar veya hazine arazisini satın alma aşamasında olanlar yardımdan faydalanamaz. Başkasının tarlasını süren kişi anlaşmada ‘gübre ve diğer destekler’ konusunda özel bir madde açmalıdır. Zira destek tarla sahibine verilir. Tapuda tarla kimin üzerineyse ve tapuda kimin adı geçiyorsa devlet onun hesabına gübre desteği verir. Gübrenin ve mazotun her geçen gün pahalı hale gelmesi nedeniyle devlet çiftçiye destek vermektedir ve maliyet artışını minimum seviyeye indirmektedir. Destek alımlarında bazı şartlar vardır ve bu şartlara uygun hareket edilmelidir.
Gübre Desteği ve Bazı Önemli Hususlar
Çiftçiler için destek yıllık verilmektedir ve bu kapsamda her yıl destek güncellenmektedir. Fiyat artışlarının yanı sıra gübre fiyatlarındaki değişiklik fiyat artışını doğrudan etkilemektedir. Bu kategoride önemli olan bazı hususları da dikkate almak gerekir:
- Desteğe başvuran kişinin tarla genişliği resmi açıklamaya uygun olmalıdır. 100 dekar ve üstü için özel bir prosedür uygulanmaktadır.
- Verilen destek tarlanın büyüklüğüne göredir. Dekar birimi üzerinden çiftçilere destek dağıtılmaktadır.
- Başvuru tarihleri arasında başvuru yapmayan çiftçilere destek verilmemektedir.
- Başvurular yıllıktır ve bir sonraki yılın başvuruları bir yıl öncesinden yapılır.
- Gübre desteği istek tek tapu, ister hisseli tapu olsun bütün tapulu tarlalara verilmektedir. Tapusuz tarlalara destek verilmiyor. Tapunun davalı veya tapu sorunlu olmaması gerekir.
Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan başvurular bu müdürlükten takip ediliyor.
Gübre Desteği Hangi Tarlalara Veriliyor
Destek için şartlara uymak gerekiyor ve en önemli şartı ise tarlanın tapulu olmasıdır. Tapusuz veya tapu aşamasındaki tarla sahipleri her hangi bir desteğe başvuramıyor. Vekâleten tarlanın işlerini yürüten kişiler yine vekâleten destek başvurusu da yapabilir. Destek ekilen ürünün özelliğine göre sınıflandırılmaktadır. Her mahsul için devlet belli bir kota belirlemiş ve bu kota üzerinden destek sunmaktadır. Destek, buğday, arpa, kanola, çavdar, yulaf, kuru fasulye, nohut, mercimek, çeltik, soğan, soya, patates, ay çiçek, tritikale, zeytin, yaş çay, kütlü pamuk, yem bitkisi, fındık ve mısır gibi mahsüllere veriliyor. Bu mahsullerin ekim şartlarına göre mazot yardımı yapılıyor. Verilen desteklerin miktarı her yıl başvuru esnasında açıklanmaktadır ve bakanlık tarafından güncellenmektedir. Bakanlığın haberlerini takip ederek destek hakkında güncel bilgi edinmek mümkündür.
Gübre Desteği 2022
Her yıl mart ayında ödenen destekler bu yıl altı ay erkene alındı. 2022 ekim ayının sonu ve kasım ayının ilk haftalarında başvuru yapan çiftçilerin hesaplarına mazot ve gübre yardımı yatacak. Bakanlığın yaptığı açıklamada amacın çiftçinin giderlerinin zamanında karşılanması ve çiftçinin mağdur olmasının önlenmesidir. Destek fiyatları şu şekildedir ve rakamlar dekar başınadır:
- Buğday, çavdar, yulaf ve tritikale için bu yıl 46TL gübre, 75 lira mazot desteği verilecek.
- Aspir için 76TL mazot, 21TL gübre verilecek.
- Kanola için 88TL mazot, 21TL gübre desteği verilecek.
- Kuru fasülye, nohut ve mercimek için 75TL mazot, 21TL gübre için destek verilecek.
- Kuru soğan, zeytin ve yaş çay içi 63TL mazot, 21TL gübre için destek verilecek.
- Çeltik ve Kütlü pamuk için 250TL mazot, 21TL gübre için destek yardımı yapılacak.
- Soya ve patates için 125 TL mazot, 21TL gübre desteği yapılacak.
- Yağlık ay çiçeği için 88 TL mazot, 21TL gübre desteği sunulacak.
- Yem Bitkileri için 94 TL mazot, 21TL gübre için yardım yapılacak.
- Fındık, dane mısır benzeri mahsul için 62TL mazot, 21TL gübre destek ücreti ödenecek.
- Nadas için 38TL mazot yardımı yapılacak.
Destekler başvuru yapan çiftçilerin Ziraat Bankası hesabına yatacak.
Mazot Gübre Desteği Evrakları
Başvuru işlemlerinde kolaylık sağlayan e-devlet başvuru yöntemi her çiftçi için geçerlidir. Öncelikle çiftçi e-devlete girebilmelidir. Şifresi olmayan ve e-devlete giremeyen çiftçiler PTT’den şifre almalıdır. E-Devlet sayfasında Tarım Orman Bakanlığı ÇKS Kayıt bölümünü ziyaret etmelidir. Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) kaydı olmayan başvuru yapamaz. Tarım Orman Bölge Müdürlüğüne başvuran kişiler istenen belgeleri hazır bulundurması gerekir. Tarla sahibi tapu belgesinin fotokopisini tapuya götürür ve tapuda ‘aslı gibi’ kaşesi vurulur. Bu belge ve C formu muhtara verildiği zaman başvuru işlemi gerçekleşmiş olur. Veraset sorunu olan tapular için çap bilgileri önemlidir. Tarlayı kiralayan kişi noter onaylı (100 dekar ve üstü için) veya muhtarın aracılığı ile yapılan icar sözleşmesi ve C belgesini Tarım Orman müdürlüğüne veya Muhtara teslim ederek başvuruyu gerçekleştirir. Yakın akraba başvurusunda muvafakatname/2 belgesini doldurur, tapudan aslı gibi kaşeli tapu fotokopisi ve C belgesi muhtara veya O bölgede bulunan tarım orman müdürlüğüne teslim edilir. Ziraat odasına yapılan başvuru sonrası belgeler tamamlanır ve daha sonra belgeler Tarım Orman Müdürlüğüne verilir. Bu işlem sonrasında kayıt işlemi tamamlanmış olur.
Gübre Destek Ödemeleri
Hisseli tapu başvurularında ise diğer hissedarların rızası önemlidir. Bu anlaşmazlıklar bazı durumlarda mahkemeye taşınmaktadır. Bu nedenle hissedarların onayı önemlidir. Başvuru yapan hissedarın hesabına gübre desteği yatar. Başvuru işlemlerinde ÇKS kaydı önemlidir. Ziraat odası kaydı olmadan Ziraat Odası her hangi bir işlem yapmamaktadır ve her kayıt işleminde aidat tahsil etmektedir. Aidat miktarı her yıl değişiklik gösterir. Tarlada suyun bulunması veya tarlanın kuru olması destek miktarını değiştiriyor. Bu nedenle yapılan beyanda tarlanın özellikleri objektif bir şekilde değerlendirilmeli ve bilgiler güncel olmalıdır. Çiftçiler gübre desteği için başvuru esnasında kimliğin ve tapunun aslını yanında bulundurmalıdır.
adresine girerek önce T.C kimlik numarasını, daha sonra PTT’nin verdiği şifreyi girerek sayfaya erişmek mümkündür. Ayrıca
Lütfen yardım destek olun iki çocuk annesiyim