Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Haber Başlıkları
E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Ekonomik sıkıntı yaşayan dar gelirli aileler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta çeşitli zorluklar yaşayabilir. Bu gibi durumlarda muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlara devlet kurum ve kuruluşları tarafından çeşitli sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bu sosyal yardımlar ile dar gelirli vatandaşların ekonomik sıkıntılardan bir nebze de olsa kurtulmaları amaçlanır. Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır sorusu ise dar gelirli aileler tarafından sıklıkla sorulur. Sosyal yardım başvurusunda bulunabilmek için izlemeniz gereken birçok yol bulunur. E-devlet üzerinden sosyal yardım talebinde bulunabileceğiniz gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binasını ziyaret ederek de sosyal yardım talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak süreç ile ilgili daha geniş bilgilere ulaşmanız ve yönlendirme istemeniz mümkündür. E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır
E-Devlet Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır sorusu pek çok kişi tarafından sıklıkla sorulur. E-Devlet üzerinden sosyal yardım başvurusunda bulunabilmek için şu adımları takip etmeniz gerekir:
- Telefon veya bilgisayarınız internet tarayıcısını kullanarak e-devlet web sitesine gitmelisiniz.
- C. kimlik numarası ve şifre bilgileri ile sisteme giriş yapmalısınız.
- Giriş yaptıktan sonra üst kısımda yer alan arama çubuğunu kullanarak ‘’Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmet sayfasına gitmelisiniz.
- Bu sayfada yer alan ‘’Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu’’ sekmesine tıklamalısınız.
- Karşınıza gelen ekranda kişisel bilgilerinizin doğruluğunu teyit etmeli ve ‘’Başvur’’ butonuna tıklamalısınız.
Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğinizde başvurunuz alınacak ve 30 gün içerisinde sisteme kayıtlı cep telefonunuza geri dönüş yapılacaktır. Yapılan geri dönüş sonucunda başvurunuzun onaylandığını görürseniz, takip eden ay içerisinde yardım tutarını
şubelerine giderek çekebilirsiniz.
Sosyal Yardım Başvurusu Neden Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?
Sosyal yardım başvurusu kapsam dışına çıktı ne demek sorusu ise sisteme giriş yaptıklarında bu ibare ile karşılaşan vatandaşlar tarafından merak edilir. Eğer
üzerinden yardım başvurusunda bulunurken karşınıza ‘’Kapsam Dışına Çıktı’’ gibi bir ibare geliyorsa, başvuru için gerekli şartları sağlamıyor olabilirsiniz. Ayrıca başvurusu olumsuz sonuçlanan vatandaşlar da bu ibare ile karşılaşabilmektedir. Eğer halihazırda bir sosyal yardım alıyorsanız ve kapsam dışına çıktığınız belirtilmişse, bu durum çeşitli nedenlerden ötürü yardımınızın kesildiği anlamına gelir. Genellikle hanenin maddi durumunda meydana gelen değişiklikler sonucunda sosyal yardımlar kesilebilmektedir. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız veya konu ile alakalı daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız, ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayabilirsiniz.
Sosyal Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Sosyal yardım başvuru ne zaman sonuçlanır sorusu da yine dar gelirli aileler tarafından sorulmaktadır. Sosyal yardım başvurusu genellikle başvurunun ardından 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak yaşanan yoğunluğa bağlı olarak bu süre daha fazla olabilir. Eğer 30 gün geçmesine rağmen tarafınıza bir kısa mesaj gönderilmediyse, E-devlet hesabınıza giriş yaparak kurum sayfasına gidebilir ve başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Başvurunuzu sorguladığınızda hala bir sonuç alamıyorsanız, cep telefonunuzdan 144 numaralı sosyal destek hattını arayabilirsiniz. Bu hattı aradığınızda sizi karşılayan operatöre durumu aktarabilir ve dakikalar içerisinde yanıt alabilirsiniz. Genellikle başvuru işlemleri sırasında yanlış belge gönderen veya yanlış bilgi veren vatandaşların başvuruları sonuçlanmayabilmektedir. Bu nedenle sizlerden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Sosyal Yardımlar Nelerdir?
Sosyal yardımlar nelerdir sorusunun yanıtına gelecek olursak, devlet kurum ve kuruluşları tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara şu yardımlar yapılmaktadır:
- Mont ve ayakkabı gibi giyecek yardımları
- Makarna, pirinç ve salça gibi kuru gıda yardımları
- Çekyat ve dolap gibi eşya yardımları
- Odun ve kömür gibi yakacak yardımları
- Elektrik, su ve doğalgaz yardımları
- Kalem, defter ve kırtasiye gibi eğitim yardımları
- Burs yardımları
- Nakit para yardımları
Yukarıda sıralanan yardımlar, hane geliri açısından muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlara verilmektedir. Nakit para yardımı alan vatandaşlar, belirtilen süreler içerisinde kimlik kartları ile birlikte PTT şubelerine giderek yardımları çekebilir. Diğer yardımlar ise kurum personelleri tarafından adresinize kadar gönderilecektir.
Kimler Sosyal Yardım Alabilir?
Kimler sosyal yardım alabilir sorusu da son zamanlarda sıklıkla sorularak yanıt aranır. Aşağıda sıralanan kişiler devlet kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım alabilmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup herhangi bir yerden gelir elde etmeyenler
- Hane geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olanlar
- 65 yaş üzerinde olup yardıma muhtaç olan yaşlılar
- %40 ve üzeri engele sahip olanlar
- Eşi vefat eden gelirsiz dul kadınlar
- Afetzedeler
- Çalışmaya engel bir sağlık sorunu olanlar
- Yardıma muhtaç şehit ve gazi yakınları
- Sosyal güvenceye sahip olmayanlar
Yukarıdaki kişiler devlet kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunarak sosyal yardım alabilirler. Ancak sosyal yardım alabilmek için yardıma muhtaç olduğunuzu istenen belgeler ile kanıtlamanız gerekir. Eğer sizler de yukarıda sıralanan nitelikleri taşıyorsanız, e-devlet üzerinden bakanlık sayfasına gidebilir ve sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz. Daha fazla bilgi için ALO 144 hattını arayabilirsiniz.
Muhtaç aylıgı almak istiyorum
Muhtac ayligi almak istiyorum