Deprem Hasar Tespit Nasıl Yapılır? Ev hasar tespiti için nereye başvurulur?

Deprem Hasar Tespit Nasıl Yapılır? Ev hasar tespiti için nereye başvurulur?
Deprem Hasar Tespit Deprem hasar Tespit nasıl yapılır? Ev hasar tespiti için nereye başvurulur? Deprem hasar tespitini kim yapar? Evimin hasar durumunu nasıl öğrenebilirim? Deprem Hasar Tespit. Ülkemizde yaşanan bir deprem sonucunda...

Deprem Hasar Tespit Deprem hasar Tespit nasıl yapılır? Ev hasar tespiti için nereye başvurulur? Deprem hasar tespitini kim yapar? Evimin hasar durumunu nasıl öğrenebilirim? Deprem Hasar Tespit. Ülkemizde yaşanan bir deprem sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dask tarafından deprem hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan Deprem hasar tespit çalışmalarıyla birlikte orta ve ağır hasarlı binalarda zaman kaybedilmeden yıkım çalışmaları başlamaktadır. 

Deprem Hasar Tespit Başvurusu Nasıl Yapılır?

Deprem hasar tespit başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremin meydana geldiği ilin belediyesi, İlçe kaymakamlıkları ve DASK ile iletişime geçmeleri halinde yapılmaktadır. Ayrıca binanın deprem sigortası varsa e-devlet sistemi üzerinden de deprem hasar tespit başvuruları yapılmaktadır. Deprem Hasar Tespit Nasıl Yapılır Ev hasar tespiti için nereye başvurulur Deprem Hasar Tespit Nasıl Yapılır Ev hasar tespiti için nereye başvurulur

Ev Hasar Tespiti İçin Nereye Başvurulur?

Ev hasar tespiti yaptırmak isteyen vatandaşlar öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye, İlçe kaymakamlıkları ve DASK kurumlarına giderek ev hasar tespit başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Deprem Hasar Tespitini Kim Yapar?

Deprem hasar tespit çalışmalarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen mühendis ve mimarlardan oluşan ekipler yapmaktadır. Ayrıca DASK’ın görevlendirdiği kişiler de deprem hasar tespit görevlerinde yer almaktadır.

Evimin Hasar Durumunu Nasıl Öğrenebilirim?

  • Evinizin hasar durumunu öğrenmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının resmî sitesinden https://www.csb.gov.tr/hasar tespit sorgulama” yazmanız halinde öğrenilmektedir.
  • Evinizin hasar durumuna e-devlet https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-izmir-depremi-hasar-tespit-sorgulama sisteminden ulaşılmaktadır.
  • Bu doğrultuda T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle e-devlet sistemine giriş yapınız. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Hasar Tespit Sorgulama ve İtiraz İşlemleri” yazmanız halinde evinizin hasar durumunu görebilirsiniz.

Evde Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve DASK’ın görevlendirdiği mühendis ve mimarlar tarafından evde hasar tespiti yapılmaktadır. Hasar tespit çalışmalarında binanın sıvasına, boyasına ve duvarların durumlarına detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu kontrol esnasında çatlaklar, yarıklar veya sıvaların yere düşüp düşmediğine dikkat edilmektedir.

Deprem Hasarlı Bina Nasıl Anlaşılır?

Yaşanan bir deprem sonucunda binaların çoğu az, orta ve ağır olarak hasar görmektedir. Az hasarlı deprem binaların boyasında, sıvasında ve duvarlarında meydana gelen ince çatlaklarla beraber duvarlarından sıvalar düşmektedir. Orta hasarlı deprem binaların duvarlarında ise yarıklar oluşmaktadır. Ayrıca taşıyıcı elemanlarda ince çatlaklar görülmektedir. Ağır hasarlı deprem binaların taşıyıcı elemanlarında geniş ve yaygın bir şekilde ayrılmalar veya kırılmalar olmaktadır.

10 Yıllık Bina Depreme Dayanıklı mı?

10 yıllık bir bina yaşı itibariyle depreme dayanıklıdır. Eğer 10 yıllık bina da çatlaklar oluşmuşsa, binanın araştırılması gerekmektedir. Bina 10 yıllık olsa bile binanın inşasında kullanılan malzeme kötüyse, duvarlar kalitesizse, kolon sayısı azsa, kolonlar inceyse ve bölgeye göre uygun olmayacak şekilde kat çıktıysa depremde hasar görmesi muhtemeldir. 

Kaç Şiddetinde Deprem Evleri Yıkar?

Depremin şiddetine göre evlerin yıkılıp yıkılmama durumları şu şekildedir:

  • 1 ve 2 şiddetinde yaşanan depremler insanlar tarafından hissedilmez
  • 3 büyüklüğünde yaşanan depremlerde küçük sarsıntılar hissedilir.
  • 4 büyüklüğünde yaşanan bir depremde eşyalar yerinden oynar ve zayıf binalarda hasarlar oluşabilir.
  • 6 şiddetinde olan bir depremde binaların dayanıklılığına göre hasarlar ve yıkılmalar meydana gelir.
  • 7 büyüklüğünde yaşanan bir depremde binalar çok büyük hasar görür. Ayrıca binalar yıkılır. Yollarda ve toprakta çatlaklar meydana gelir.
  • 8 büyüklüğünde olan bir depremde sağlam bir yer kalmaz. Ayrıca tsunami yaşanma riski de artar.

Depremde Binanın Sallanması İyi mi?

Deprem esnasında binaların sallanmasının iyi olup olmadığına dair kesin bir bilgi vermek zordur. Ancak depremde sallanan bir binanın yeni yapıldığını ve kolonlarının güçlü bir şekilde inşa edildiğini göstermektedir. Çünkü depremde yıkılan binaların nedeni genellikle hem eski olmasından hem de kolonların zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. E-devlet üzerinden deprem hasar tespit başvurusu yapmak ve hasar tespit sorgulama işlemi yapmak için buraya https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-izmir-depremi-hasar-tespit-sorgulama tıklayınız.  Deprem hasar tespit başvurusu yapmak için ALO 181 irtibat numarasını arayınız.  Deprem hasar tespit başvurusu yapmak için DASK’ın ALO 125 irtibat numarasını arayınız.

10 bin tl yardım başvurusu için https://www.devletodemeleri.com/10-bin-tl-yardim/ Tıklayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.