Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir?

Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir?
Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir?Geçtiğimiz günlerde duyurulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilik sonucunda oluşabilecek gelir kaybını telafi etmek ve çalışma döneminde elde edilen yaşam standardını korumak...

Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir?

Geçtiğimiz günlerde duyurulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilik sonucunda oluşabilecek gelir kaybını telafi etmek ve çalışma döneminde elde edilen yaşam standardını korumak amacıyla ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda hane halkının tasarruflarını artırmak da bu sistemin amaçlarından bir tanesidir. Çalışana tamamlayıcı emeklilik nedir sorusu ise bu sistemden faydalanmak isteyen vatandaşlar tarafından sıkça sorulur. Tamamlayıcı emeklilik; çalışan, devlet ve işveren tarafından çalışan personelin bireysel hesabına yapılacak olan nakit katkıların yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilmesi ve fonların çalışan tarafından dağılımının yapılması amacıyla gerçekleştirilen bir sistemdir. Bu sistem 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren başlamış olup günümüzde hala devam etmektedir. Üstelik çeşitli nedenlerden ötürü otomatik katılımdan ayrılan çalışanlar tekrar girmek zorunda kalmayacak. Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir Çalışana Tamamlayıcı Emeklilik Nedir

Yeni Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsıyor?

Yeni emeklilik sistemi kimleri kapsıyor sorusunun sıklıkla sorulduğunu görmekteyiz. Tamamlayıcı emeklilik sistemi olarak tanımlanan bu sistemden tüm özel sektör çalışanları faydalanabilecek. Kapsam dahilinde olan tüm çalışanlar, öncelikle bir karma TES’e dahil olacaklar. Daha sonrasında ise dileyen çalışan isteğe bağlı bir şekilde TES’e geçiş yapabilecekler. Sistemin bu denli esnek olması çalışanlar için oldukça avantajlı. Sistemin başlangıç tarihi 1 Ocak 2022 olarak belirtildi. Yani halihazırda özel sektörde çalışan herkes dilediği takdirde bu sisteme katılabilecek. Bu sistemin ne olduğunu ve ne işe yaradığını kısaca özetleyecek olursak Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmış ve düzenlenmiş hali diyebiliriz. İkinci basamak emeklilik sistemi olarak planlanan bu sistem ile çalışanların emeklilikten sonra mevcut yaşam koşullarını korumaları amaçlanıyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2022 Nasıl Oluyor?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi 2022 nasıl oluyor sorusu, bu sistemden faydalanmak ve yaşam standartlarını korumak isteyen pek çok çalışan tarafından sorulmaktadır. Bu sistemde hem kazanılmış kıdem hakkınızı korumak hem de ekstra emeklilik desteği almanız mümkündür. Sisteme katılım sağladığınızda ise geçmiş kıdem haklarınıza dokunulmayacaktır. Bu yönüyle avantajlı olduğu söylenebilir. Çalışanın kıdeme hak kazanmayacak bir şekilde ayrılmak istemesi durumunda fonda biriken miktarı çekebileceği söyleniyor. Tabi ki bunun için çalışanın belirlenen şartları taşıması zorunlu. Hazırlanan sisteme göre 60 yaşı dolduran kişiler, 60 yaşını doldurdukları günden itibaren konut alımı, ağır hastalık, evlilik ve işsizlik gibi durumlar ile karşı karşıya kalması durumunda birikim tutarının %10’u kadar ödeme alabilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine Katılım Zorunlu mu?

Tamamlayıcı emeklilik sistemine katılım zorunlu mu sorusunun yanıtına gelecek olursak, TES’e geçiş yapmak zorunlu değildir. Ancak kapsam dahilindeki tüm çalışanların öncelikle karma TES’e dahil olması zorunludur. Bu sisteme katılabilmek için gerekli şartları sağlamanız ve sistemin halihazırda devam ediyor olması gerekir. Aksi takdirde sisteme katılım sağlamanız mümkün değildir. Halihazırda mevcut olan sistemde kıdem tazminatı yalnızca işten çıkarma ve haklı bir nedenle istifa etme durumunda alınabiliyordu. Ancak TES açısından bu durumun nasıl işleyeceği henüz net değil. Bu sistemde kıdem tazminatının emeklilik yaşı gelince alınabilmesi planlanıyor.

Bireysel Emeklilik ile Tamamlayıcı Arasındaki Fark Nedir?

Bireysel emeklilik ile tamamlayıcı arasındaki fark nedir sorusu sıklıkla sorulur. Az önce de bahsedildiği gibi tamamlayıcı emeklilik ile alakalı bireysel emekliliğin yapılandırılmış hali olduğu söylenebilir. Tamamlayıcı emeklilikte asgari ücret üzerinden hesaplanarak damga vergisi kadar indirim yapılacaktır. Asgari ücretin üzerinde bir maaşla çalışan kişiler ise katkısını %6’ya kadar çıkarabilecektir. Birikimler, emeklilik yatırım fonları aracılığı ile değerlendirilebilecektir. Son olarak ise çalışan kişi fon seçimini bizzat kendisi yapacaktır. Gerçek getiri bu duruma göre oluşturulur. Sizler de bu sisteme katılarak avantajlardan faydalanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.