28 mayıs 2023 Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları

28 mayıs 2023 Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları
2023 Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları. Kim Cumhur Başkanı Oldu. Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları. 2023 seçim sonuçları.Seçimi Kazanan Recep Tayip ErdoğanErdoğan Semime Giden Herkese Teşekkür Ediyorum Dedi.28 Mayıs 2023 Seçim...

2023 Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları. Kim Cumhur Başkanı Oldu. Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları. 2023 seçim sonuçları.

Seçimi Kazanan Recep Tayip Erdoğan

Erdoğan Semime Giden Herkese Teşekkür Ediyorum Dedi.

28 Mayıs 2023 Seçim sayım işlemleri devam ediyor...

2023 Cumhur Başkanı Seçim Sonuçları bu gün belli oluyor. Uzun süren bir seçim süreci. Adayların büyük heyecanı bu gün son bulacak gibi.

Kimler Oy kullanabilir?

Türkiye Cumhuriyeti'nde oy kullanma hakkına sahip olan kişiler aşağıdaki kriterleri sağlamaları durumunda seçimlerde oy kullanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak: Türk vatandaşları ve mavi kart sahipleri, seçimlerde oy kullanma hakkına sahiptir.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak: Seçimlerde oy kullanabilmek için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Seçim gününden önceki son genel seçimlerde (veya referandumda) 18 yaşını doldurmuş olanlar oy kullanabilir.
  • Seçmen kütüğünde kayıtlı olmak: Oy kullanabilmek için seçmen kütüğünde kayıtlı olmak gerekmektedir. Seçmen kütüğüne kayıt, ilgili seçim kurulu tarafından yapılır.
  • Bu kriterlere uyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve mavi kart sahipleri oy kullanma hakkına sahiptir. Seçimlerde oy kullanmak için ayrıca ilgili seçim döneminde belirlenen tarihlerde ve yerlerde oy verme işlemini gerçekleştirmek gerekmektedir.

Kimler Cumhur başkanı Adayı Olabilir?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için aşağıdaki kriterlere uygun olmak gerekmektedir:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. En az 40 yaşında olmak.
  3. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği, siyasi parti genel başkanlığı veya Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, belediye başkanı veya milletvekili olarak en az 4 yıl görev yapmış olmak.
  4. Seçimlere katılmayı engelleyen bir hüküm altında bulunmamak.

Bu kriterlere uygun olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı cumhurbaşkanı adayı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum