Yakacak Yardımı Resmi Gazete

Yakacak Yardımı Resmi Gazete
Yakacak Yardımı Resmi Gazete. Yakacak Yardım Başvuru Şartları Nelerdir? 2023 Yakacak Yardımı Ne Kadar? Yakacak Yardımı Zorunlu Mu? Yakacak Yardımı Hangi Aylarda Yapılır?Yakacak Yardımı Resmi GazeteÜlkemizde ısınma sistemlerini...

Yakacak Yardımı Resmi Gazete. Yakacak Yardım Başvuru Şartları Nelerdir? 2023 Yakacak Yardımı Ne Kadar? Yakacak Yardımı Zorunlu Mu? Yakacak Yardımı Hangi Aylarda Yapılır?

Yakacak Yardımı Resmi Gazete

Ülkemizde ısınma sistemlerini kullanmanın maliyetli olması nedeniyle alternatif seçenekler aranmaktadır. Özellikle havaların soğuduğu kış aylarında bu durum daha maliyetli bir hal almaktadır. Bu konuda yakacak yardımı resmi gazete tarafından yayınlanarak birçok kişi için umut oldu. Devlet tarafından ihtiyaç sahibi olan ve durumu olmayan kişilere yakacak desteği sağlanmaktadır. Kısa süre önce devlet tarafından çıkarılan özel bir yönetmelik sayesinde özel sektörde de bunun önü açıldı. Özel sektörde işverenlerin çalışanlarına yapacağı doğalgaz, kömür ya da odun gibi ısınma yardımları hem vergi hem de SSK priminden muaf olacak. Devlet tarafından zor şartlarda yaşayan ve ekonomik durum nedeniyle geçinmekte zorluk çeken kişilere kış aylarında ısınma giderleri nedeniyle daha fazla yük binmemesi adına bazı sosyal yardım programları devreye sokulur. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için yapılan bu sosyal yardımlar sayesinde bir nebze de olsa ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi sağlanır. Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişilere daha fazla ağırlık verilen bu yardımdan sosyal güvencesi olmasına rağmen asgari ücretin üçte biri kişi başı düşen aylık gelir seviyesinde olan hanelere de gerekli yardım yapılıyor. Yakacak Yardımı Resmi Gazete Yakacak Yardımı Resmi Gazete

Yakacak Yardım Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Dar gelirli kişilerin yaşadığı hanede sosyal güvence olmaması
  • Eğer hane içerisindeki dar kişilerin sosyal güvencesi varsa hane içerisinde bulunan toplam gelirin hesaplanması sırasında kişi başına düşen miktarın asgari ücret in üçte birinden fazla olmaması
  • Muhtarlık tarafından verilen fakirlik belgesinin alınması
  • Yaşanılan haneyi belirten ikametgâh belgesi
  • Hane içerisinde yaşayan engelli ya da bakıma muhtaç bireyler varsa bunların sağlık durumlarını gösteren rapor
  • Başvuru sahibinin üstünde herhangi bir mal varlığının bulunmaması gibi detaylar başvuru yapılması için aranılan başlıca şartlar arasında yer almaktadır.

Kış aylarında daha fazla baş gösteren ısınma masraflarının devlet destekli yardımlarla dar gelirli insanlara sağlanması birçok kişi için umut olmaktadır. Böyle olunca yakacak yardım başvuru şartları nelerdir diye araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda başvuru şartlarının neler olduğuna dair sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu şartlara uygun olduğunuzu düşünüyorsanız siz de yakacak yardımı için gerekli başvuruları yapabilirsiniz.

2023 Yakacak Yardımı Ne Kadar?

Maddi açıdan sıkıntı yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin alabileceği yardımlar arasında yer alan yakacak yardımı hane bazlı verilen yardımlar arasında yer almaktadır. Zorlu yaşam koşulları altında madde imkanları elverişsiz seviyede olan kişiler için yapılan yakacak yardımları belli bir tutarda olmaktadır. Bu durum yapılan başvurulara göre başvuru sahiplerinin sunduğu bilgi ve belgeler incelenerek belirlenmektedir. Ayrıca doğalgaz ya da kömür veya odun yardımı olarak yakacağın türüne göre de yapılan tutar değişkenlik göstermektedir. Gerekli şartları taşıyan kişiler için sağlanan yakacak yardımı kömür yardımı ya da doğalgaz desteği olarak yapılıyor. Özellikle iklim koşullarının sertleştiği dönemlerde gerçekleştirilen bu destek 2023 yakacak yardımı ne kadar sorusunun cevabı için 450 Türk Lirası ile 1150 Türk Lirası arasındaki miktarlarda ödemeler gerçekleştiriliyor. Bu ödemelere uygun görülen kişilere 2 taksit halinde bu destek sağlanıyor. Yetecek yardımından faydalanmak isteyen kişiler yapılan başvuruların uygun görülmesi halinde Mart, Nisan döneminde ya da Ekim, Kasım döneminde bu yardımlar ödeniyor. 

Yakacak Yardımı Zorunlu Mu?

Yakacak yardımının çalışanlara özel sektörde de yapılmaya başlanmasının ardından çok sayıda iş veren ve çalışan tarafından yakacak yardımı zorunlu mu diye araştırmalar yapılmaktadır. Bu konuda çıkarılan yasa sayesinde yapılma imkânı ortaya çıkan yakacak yardımı zorunlu değildir fakat işverenler açısından oldukça avantajlıdır. Çünkü bu yardımın yapılması halinde çalışanın işverene maliyetinde düşüş sağlanmaktadır. 1000 Türk Lirası yardım yapılması halinde bu tutarın 741 Türk Lirası olarak olumlu yönde işverene dönüşü olmaktadır. Bu yardım nedeniyle işverenler için herhangi bir vergi ya da prim yükü olmayacak. Bu 1000 liralık yardım yapılırken sadece binde 7.59 oranında damga vergisi bulunacak. Bu kanun sayesinde ne kadar fazla işçiye bu destek verilirse o kadar avantaj sağlanacak. Bu sayede 30 Haziran 2023 tarihine dek işverenler tarafından çalışanlara yakacak yardımı ödemelerinin gerçekleştirilmesi için avantajlı bir teşvik gerçekleştirilecek. 

Yakacak Yardımı Hangi Aylarda Yapılır?

Kış ayları geldiğinde ihtiyaç sahipleri için en fazla başvuru yapılan yardımlar arasında yapacak yardımı bulunmaktadır. Bu yardımlar eksiksiz bir şekilde faydalanmak için mutlaka sizden istenen belgeleri doğru olarak teslim etmeniz gerekmektedir. Bu başvuruyu yapmak istediğinizde il belediyeleri veya ilçe belediyeleri başta olmak üzere valilik ile kaymakamlığın yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden başvurular gerçekleştirilebilir. Yakacak yardımı hangi aylarda yapılır diye sorulduğunda yukarıda da belirtildiği gibi yakacak yardımı iki farklı dönem üzerinden yapılmaktadır. Bunun için ilk ödemeler genellikle Mart ayında yapılırken son dönem ödemeleri Ekim ayında yapılmaktadır. Bu konu ile ilgili kesin zaman dilimleri her sene resmi bir biçimde açıklanmaktadır.

Yakacak Parası Nasıl Alınır?

Yakacak yardımı almak için öncelikli olarak resmi yerlere başvurularınızı yapmanız gerekmektedir. Yapılan başvurular sonrasında gerekli değerlendirmelerin yapılması sonrasında yardıma uygun görülen kişilerle iletişime geçilecektir. Bu yüzden verdiğiniz bilgilerin doğru ve güncel olduğundan emin olmalısınız. 

Yakacak Yardımı Almak İçin Nereye Başvurulur?

  •     Valilik
  •     Kaymakamlık
  •     İl ve İlçe Belediyeleri
  •     Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  •     E-Devlet
  •     Alo 183
  •     Alo 144

Yakacak yardımlarının detayları ve başvuru şartları hakkında bilgi sahibi olan kişiler yakacak parası nasıl alınır sorusunda sormaktadır. Bunun için durumunuzu Bildirir belgeleri ilgili yerlere teslim etmeniz gerekmektedir. Dilerseniz E-devlet üzerinden de kendi adınıza online bir şekilde başvuru formunu doldurabilirsiniz. Yaptığınız başvuru anında işleme alınacaktır. Daha sonrasında yine E-devlet üzerinden yapmış olduğunuz sosyal yardım başvurularından sorgulamasını yapabilirsiniz. Yakacak Yardımı başvuru sorgulamaları için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama  tıklayabilirsiniz. E-devlet üzerinden devlet desteğine başvuru yapacak ihtiyaç sahibi kişiler https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti tıklayarak forma ulaşabilir. Devlet yardımlarına online başvuru haricinde belediye binasına giderek oradaki görevliler yardımıyla başvuru yapmanız ve bilgi almanız mümkündür.

E-Devlet Üzerinden Yakacak Yardımı Nasıl Alınır?

  • Online olarak başvuru yapmak için e-devlet portalına bilgileriniz ile birlikte giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Portala giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sosyal Yardım Hizmetleri” yazınız.
  • Çıkan sonuçlardan “Sosyal Hizmet Başvurusu” seçeneğine tıklayarak, başvuru sayfasına yönlendirileceksiniz.
  • Bu sayfanın sağında “Yeni Başvuru” kutucuğu göreceksiniz, o kutucuğa tıkladığınızda başvuru formuna ulaşmış olacaksınız.
  • Ardından istenen bilgileri eksiksiz ve tamamen doğru bir şekilde girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Online olarak yaptığınız geçmiş başvuruları sorgulamak ve kontrol edebilmek için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama tıklayınız. 

Devlet Ödemeleri yardım başvurusu için

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum