Az Hasarlı Bina Yardımı Ne Zaman Ödenir?
Haber Başlıkları
Hasarlı bina yardımı almak isteyen bina sakinleri e-Devlet hesabına girerek ağır hasarlı binanın ödemelerini takip edebilir. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre hasarlı binalara verilecek olan miktar gerekli hesaplamalar yapılarak belirtilir. Depremdeki hasar gören evlerin incelemeler sonucunda hasar durumu meydana gelir. Hasar durumu inceleme ekibi tarafından öngörülen düzeyde yüzdelik hesap dilimi ile hesaplanır.
Bir binanın hasar durumu birkaç farklı derece ile belirtilir. Bu sayede binanın yıkımı ya da tadilatı gerektiren işler ortaya çıkar. Hasar yardımı AFAD ekipleri tarafından tespit edilir. Nakit yardım ve hasar tespiti raporuna göre düzenlenecek olan belge ilgili kurumlarla paylaşılır. Bu belgeler Çevre Şehircilik Bakanlığı’na iletilmelidir. Binalar konut ya da iş yeri olarak belirlenir ve buna göre kişilere ödemeler yapılır. Verilen yardımlar ağır hasarlı binalar için eğer tahliye zorsa 30.000 TL’ye kadar karşılıksız ücret ile verilmektedir.
Tahliyesi bulunmayan binalardaki ikamet eden ev sahipleri, kiracılar ya da işyeri sahipleri bu ücreti alabilir. Buna ek olarak ağır hasar tespit edilip tahliyesi mümkün olan yerlerde ise 13.000 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödemenin kiracı ve ev sahiplerine yapılan tutarı 5000 TL olarak belirlenmiştir.
Orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkık binalar için öncelikli olarak tahliye durumuna bakılır ve buna göre ücretler alınabilir. Tahliyesi mümkün olan yerlerde alınabilecek ücret AFAD ile öğrenilir. Bu ücretler e-Devlet hesabı üzerinden incelenebilir. Ayrıca orta hasara sahip konut veya işyerlerinde ise 2500 TL ödeme yapılır. Ağır hasara sahip işyerlerinde 2500 TL ödeme yapılır. Hasar tespit çalışmaları Çevre Bakanlığı ve AFAD ekipleri koordinasyonuyla gerçekleşir. az hasarlı bina yardımı
Depremde Az Hasarlı Bina Ne Demek?
Az hasarlı bina depremde en az zararı gören ve tahliyesi mümkün olan binalardır. Depremde az hasar gören binada mutlaka restorasyon çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca az hasar görenler taşıyıcı sisteme zarar görmemiş olan binalardır. Fakat bu binalarda sıva çatlakları ya da kaplamalarda dökülmeler görülmektedir. Bu sıkıntıların ivedilikle giderilmesi gerekir. Önemli olan binanın taşıyıcı sisteminin zarar görmemesidir. Ancak bu durum aksine binaya orta hasarlı ya da ağır hasarlı demek mümkündür. Eğer bu durumlar söz konusu değilse bina az hasarlı olarak kabul edilir ve sadece dış kaplamasında dökülmeler görülür. Buna ek olarak bir bina az hasarlı ya da hasarsızsa kanun kapsamına göre konut kredisi alınmaz. Ancak ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarda kanun gereğince kredi verilir.
Depremde Yıkılan Evleri Devlet Karşılıyor Mu?
Depremde yıkılan evleri olan vatandaşlar devletin sunduğu destekler kapsamında yeni bir ev sahibi olabilir. Bu durum yeni bina için sıfır faizli kredi şeklinde ya da kredisiz bir biçimde alınabilir. Depremde evi yıkılan vatandaşlar maddi durumunu beyan ederek devletten yardım talebinde bulunabilir. Bu yardım talebi Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanır. Eğer depremde birden fazla ev sahibinin tüm evleri ağır hasar görmüş ya da yıkılmışsa sıfır faiz oranı ile iki yıl geri ödemesiz olacak şekilde 18 yıla kadar kredi çekebilirler. Bu durumda her vatandaşın ekonomik düzeyi birbirinden farklı olduğu için işlemler her vatandaşa göre yapılmaktadır. Mutlaka ağır hasar görmüş ya da orada hasar görmüş evler için devlet birimlerine müracaat etmeniz gerekir. Öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçe ya da il müdürlüklerine giderek bu başvurularınızı oluşturabilirsiniz.
Orta Hasarlı Binaya Dask Ödeme Yapar Mı?
Orta hasarlı bina sakinleri DASK ile birlikte ödeme yapabilir. Eğer düzenli bir DASK sigortası bulunuyorsa orta hasarlı binada hasar gören miktarın hesaplanması üzerine destek talebinde bulunabilir. Deprem sigortası yaptıran kişiler bu durumdan zarar görmeden çıkabilir. Fakat deprem sigortası yaptırmayanlar orta hasarlı binalarda yaşayamaz. Bununla beraber ev kredisi çekmek istediğini talep edebilir veya yeni bir eve geçebilir. Orta hasara sahip binalarda eğer tahliye mümkünse yapılır. Fakat tahliye mümkün değilse bu durumda devlet eşya yardımı da yapabilir. Tüm bu ayrıntıları ve maddi durumunuzu devlete beyan ederek ilgili yardımlardan yararlanabilmeniz mümkün olur.
Depremde Hasar Gören Binalar İçin Nereye Başvurulur?
Depremde hasar gören binalar için öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapmanız gerekir. Bu başvurularınızı il ya da ilçe müdürlüklerine giderek oluşturabilirsiniz. İkametgah bilgilerinizi sistemde görünür şekilde olacak biçimde belirtir ve bu sayede başvuru işleminizin başlangıcını oluşturabilirsiniz. Ayrıca elinizde hasar raporu varsa bunu ilgili birime iletmeniz gerekir. Hasar raporu yoksa sistem tarafından görünecek hasara göre binalar için yardım başvurusu yapılabilir. Ayrıca hiç hasar belgesi oluşmayan binalarda da yine Çevre Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçerek bu tespit tutanağı belirlenmelidir. Depremden sonra bina sakinleri bakanlık ile iletişime geçerek hasar tespit tutana isteyebilir. Ayrıca bu rapor ağır hasar ve orta hasar görmüş yerlerde bina sakinlerine kalmadan devlet tarafından yapılır. Bu sebepten dolayı eğer az hasar görmüş bir binada oturuyorsanız kendi talebinizle hasar tespit raporunu oluşturabilirsiniz. Fakat az hasar görmüş veya hasar görmemiş binalar için genelde rapor düzenlemesine gerek kalmaz. Yine de bilgi sahibi olmak için bakanlıkla iletişim halinde olabilirsiniz. Bakanlığın sunduğu yardımlar kapsamında destek alabileceğiniz programları öğrenebilirsiniz. Elinizde raporunuzla birlikte direk bakanlığa başvurular yapabilirsiniz.
DASK Hafif Hasarın Ne Kadarını Karşılar?
Hafif hasar gören binaların sadece görünürde sıva ya da kaplamalarında dökülmeler vardır. Bu hasarları karşılamak ve restorasyon çalışması için DASK tarafından yardım sağlanır. Aktif bir şekilde düzenli olarak DASK deprem sigortasını ödüyorsanız gerekli yardımlardan yararlanabilmeniz söz konusu olur.
Fakat DASK sigortanız yoksa bu durumda dökülen sıva veya alçı gibi malzemeleri kendi maddi yeterliliğiniz kapsamında düzeltmeniz gerekebilir. Bu sebepten dolayı mutlaka her ev sahibi DASK yaptırmalıdır. Kanuna göre her evde DASK bulunmak zorunludur. Deprem sigortanızı hangi şehirde yaşıyorsanız yaşayın yaptırmalısınız. Oluşabilecek herhangi bir sorunda DASK ile çözümlerinizi bulmalısınız.
Hafif hasarlı binalarda taşıyıcılar zarar görmediği için oluşabilecek hasarlar rahatlıkla düzeltilir. Zaten hafif hasarlı binalar için herhangi bir rapor düzenlenmez ve görünürdeki kaplama veya sıva gibi dökülen yerlerin düzeltilmesi yeterlidir. Hafif hasar gören yerlerde dilerseniz DASK deprem sigortasını yaptırdığınız yerle görüşebilirsiniz. Gerekli detayları yalnızca deprem sigortasını yaptırdığınız yerden öğrenebilirsiniz.
Zaten deprem sigortası sırasında imzaladığınız poliçe de gerekli ayrıntılar paylaşılmıştır. Poliçenin ayrıntılarını hangi sigorta şirketi ile anlaştıysanız kendi web sitesinden inceleyebilirsiniz. Dilerseniz müşteri hizmetlerini arayabilir ve detaylara hakim olabilirsiniz. Müşteri hizmetlerinden poliçe dökümünü isteyebilir ve detayları okursunuz. Bu durumda hangi hasarlar da ve hangi durumlarda DASK üzerinden yararlanabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.
Deprem sigortası hakkındaki ayrıntıları isterseniz bakanlığın sunduğu yönergelerde de bulabilirsiniz. Mutlaka deprem sigortası yaptırmalı ve oluşabilecek hasar veya yangın gibi herhangi bir olumsuz durumda ihtiyaçlarınızı karşılayabilmelisiniz. Deprem sigortasının önemi oldukça büyüktür ve herkes bunun önemini mutlaka anlamalıdır. Her türlü kaza ya da oluşabilecek sorunda ve deprem gibi büyük doğal afetlerde evinizi sigortalatmalısınız. Ancak bu sayede en az zarar görerek olumsuz koşullardan kurtulmanız mümkün olur.
Depremzedelere 10 bin tl destek başvurusu için tıkla.