Belediye Yardımları

Dar Gelirlilere Özel Devlet Projeleri: Sosyal Konut ve İstihdam Destekleri

Dar Gelirlilere Özel Devlet Projeleri: Sosyal Konut ve İstihdam Destekleri

Devletin dar gelirli aileleri için sunmuş olduğu sosyal destek ödemeleri oldukça geniş bir kapsamda ele alınabilir. Sosyal konut projeleri ve istihdam destekleri başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılanabilmesi adına sunulan bu faydalar şartları karşılayan hak sahiplerine düzenli olarak sağlanmaktadır.

Devletin “Ev Sahibi Olmayı Teşvik Edici” Konut Projeleri

Sosyal devlet anlayışı ile dar gelirli ailelerin yaşam kalitesini artırabilmek hedefiyle sosyal destekler her yıl yenilenerek verilmeye devam ediliyor. Özellikle dar gelirli kesime hitap edebilmek adına sunulan bu projeler sosyal konut sistemleri ve istihdam destekleri gibi farklı kategorilerde yer alıyor. Son yıllarda daha çok teşvik programları ile öne çıkan sosyal konut projeleri şartları karşılayan hak sahiplerinin nakdi olarak desteklenmesi mümkün kılıyor.

Pek çok kişi bu destekler sayesinde aslında kira öder gibi yeni bir ev sahibi olabiliyor. TOKİ toplu konut projelerinin bulunan bir örnek olarak vermek mümkündür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen bu projelerin hemen hepsi dar gelirli vatandaşların uzun vade ve uygun taksit ödemeleri ile ev sahibi olabilmesine destekliyor.

Sosyal Konut Projelerine Kimler Başvuru Yapabilir?

Buna örnek olarak geçtiğimiz yıl başlatılan İlk Evim İlk İşyerim projesini sunmak doğru olacaktır. Bu tarz projeler asgari ücrete geçimini sağlamakta zorluk çeken veya emekli vatandaşlara konut güvencesi sunuyor. Vade süresi çoğu projede genellikle 240 aya kadar ulaşabiliyor. Üstelik peşinat oranları da oldukça cüzi bir rakamda tutuluyor. Konut projesine başvuruda bulunmak isteyenlerin T.C vatandaşı olması aramanın ilk şart olarak öne çıkıyor.

Başvuru sahibinin başvuru yapmış olduğu ilde yaşıyor olması, hane halka gelirinin 2025 yılı itibariyle belirtilen sınırın altında olması -bu rakam güncel fiyatlara göre 32 bin TL’yi gösteriyor- Hak sahibinin üzerine herhangi bir kayıtlı konut bulunmaması da aranan bir diğer şart olarak öne çıkarılıyor.

Başvuru yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabileceği gibi Ziraat Bankası ya da Halk Bankası’na girerek de kamu bankaları aracılığı ile başvurusunu gerçekleştirebilir. Yalnızca konut değil iş istihdamı da sunulan bir başka destek olarak öne çıkıyor. Devlet bu sayede aslında işsizliğe kalıcı olarak çözüm bulabilmeyi hedefliyor. TYP programı kapsamında geçici işbaşı eğitim programları kapsamında ise kalıcı istihdam sağlanmak hedefleniyor.

Haberi Değerlendir
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu