Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar Nelerdir?
Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar. Sosyal yardım hangi yardımlar veriyor? Adıma sosyal yardım var mı? Devletin verdiği sosyal yardım parası ne kadar?Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar 2021; Türkiye devleti, Anayasa...

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar. Sosyal yardım hangi yardımlar veriyor? Adıma sosyal yardım var mı? Devletin verdiği sosyal yardım parası ne kadar?

Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar 2021; Türkiye devleti, Anayasa ile güvence altına alınmış sosyal devlet ilkesiyle yönetilmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereği, devletin halka yönelik sosyal yardımları bulunmaktadır. Bu yazıda, devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar konusuna değinilecektir. Verilen ücret bilgileri 2021 yılı güncel fiyatlarıdır.

Sosyal Yardımlar nelerdir?

Devletin, toplumda yer alan bireylere karşılıksız şekilde yaptığı ayni veya nakdi yardımlar sosyal yardım kapsamına girmektedir. Sosyal yardım yaparken devlet, halkın içinde ihtiyacı olan kesimlere yönelik sosyal politika üretmektedir. Yararlanıcıların ücret ödemediği sosyal yardımlar, devletin yoksullukla mücadelesi kapsamında gelişmektedir. Sosyal yardımlar arasında genel nedenli ve özel nedenli yardımlar (primsiz ödemeler) bulunmaktadır. Sosyal yardım çeşitleri alt başlıklarla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

https://ailevecalisma.gov.tr/

kurumsal web sitesinde yayınlanmaktadır. Merkezi idare tarafından yapılan sosyal yardım çeşitleri: aile, barınma- gıda, engelli – yaşlı, sağlık, eğitim başlıkları altında incelenecektir.

Aile sosyal yardımları

Aile yardımı, bakanlık aracılığıyla topluma ulaştırılan yardım türlerinden biridir. Yardımlar içinde, yardım programları çeşitlilik göstermektedir. Aile yardımları kapsamında devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar, çeşitli şartların sağlandığı takdirde gerçekleştirilebilmektedir.

Doğum Yardımı ne kadar?

Canlı doğum yapan Türk vatandaşları ve Mavi Kart sahiplerine yapılan tek seferlik bir nakit yardımıdır. Birinci çocuk için 300₺, ikinci çocuk için 400₺, üçüncü ve sonrasında doğan çocuklar için 600₺ tutarında yardım yapılmaktadır. Yardım programına, “Doğum yardımı başvuru dilekçesi” ile başvurulmaktadır.

Çoklu Doğum Yardımı ne kadar?

Çoklu doğum yardımı, hane içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olan hanelere verilmektedir. Belirtilen hanelerde; çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş çocukların beslenme ve öz bakım ihtiyaçları, aylık 150₺ olmak üzere iki ayda bir ödenmektedir. Başvuru için T.C kimlik kartı yeterlidir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım

Yardım, resmi nikahlı eşi vefat eden ihtiyaç sahibi kadınlar içindir. Başvuru koşulu olarak sosyal güvence bulunmaması belirlenmiştir. Ödemeler aylık 325 TL’dir.

Öksüz ve Yetim Yardımı ne kadar?

Annesi, babası veya her ikisi de vefat eden, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi nitelenen çocuklar içindir. Her ay 150₺ olmak üzere iki ayda bir ödenmektedir.

Muhtaç Asker Aileleri için Nakit Yardımı

Askerde olan kişilerin ihtiyaç sahibi ailelerine yönelik bir yardım programıdır. İki ayda bir ödenen 400 TL’lik nakit yardımıdır. Yardımdan; askerde olan kişi evli ise eşi, evli değil ise annesi veya babası yararlanabilmektedir.

Asker Çocuğu Yardımı

Sosyal güvencesi olmayan ve babası askerde olan çocuklar yararlanabilir. Yardım, 150₺ nakit şeklinde iki ayda bir yapılmaktadır.

Terörden Kaynaklı Zarar Yardımı

Terör olaylarından etkilenen kişilerin acil durum ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir yardımdır. Ödeme dönemi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir. Başvuruyu, 18 yaşını dolduran aile bireyleri yapabilir. Hane başı aylık en fazla 1200₺ yardım yapılmaktadır.

Afet Yardımları

Afet ve acil durumlar nedeniyle zarar görmüş kişiler, bir ay içinde muhtaç durumda olmasa da başvurabilmektedir. Yardımın miktarı ve dönemi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir.

İşe Yönlendirme Yardımı

3294 Sayılı Kanun kapsamında yer alan düzenli sosyal yardımlardan faydalanan hane üyeleri içinde, 18-55 yaş arası bireylerden İŞKUR’a bildirilenler içindir. İŞKUR tarafından bir işe yönlendirilmiş, sosyal yardım yararlanıcısı olan kişi başvuruyu yapabilmektedir. Yardım; 1 yıl içinde en fazla üç kere asgari ücretin en fazla %10’u kadar verilmektedir. Ödeme dönemi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından kararlaştırılır.

İşe Başlama Yardımı

3294 Sayılı Kanun kapsamında düzenli sosyal yardımlardan faydalanan hane üyelerinden 18-55 yaş arasında olan, İŞKUR’a bildirilip sosyal güvenceli bir işe giren sosyal yardım yararlanıcıları içindir. Asgari ücretin üçte biri kadar yardım yapılmaktadır. Yardımdan, aynı yıl içinde tek bir kez faydalanılabilir.

Şehit Yakınları ve Gaziler için Yardım

Muhtaçlık durumu gerekmeksizin, şehit yakınları ve gazilere sürekli olmayan yardımlar yapılmaktadır. Yardımın içeriği ve süresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince kararlaştırılmaktadır.

Pandemi Destek Başvurusu Nedir?

Pandemi, hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. Değiştirdiği en büyük şeylerden biri hiç kuşkusuz çalışma hayatlarımız. Değişen koşullar sebebiyle maddi sıkıntı çeken, işsiz kalan birçok insan mağdur oldu. Pandemi Destek başvurusu nedir diye merak edenlerdenseniz cevabı burada. Pandemi destek başvurusu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, Pandemi süreci nedeniyle maddi sıkıntı çeken kişilere 1100₺ maddi yardımda bulunduğu bir hizmettir.

Pandemi Destek Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Bu yardım başta 1000₺ olarak belirlenmişti fakat daha sonra 1100 TL’ye yükseltildi. Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar kapsamında pandemi destek yardımına nereden başvurulur? Pandemi destek başvurusu ne zaman açıklanır? Sorularının cevabına beraber bakalım.

Pandemi Destek Başvurusu Nereden Yapılır?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Pandemi destek başvurusu, e-devlet üzerinden yapılmaktadır. T.C. kimlik numaranızın son hanesinde bulunan rakama göre başvuru yapabilirsiniz.

  • 0, Pazartesi
  • 2, Salı
  • 4, Çarşamba
  • 6, Perşembe
  • 8, Cuma

Cumartesi, pazar günleri ise rakam fark etmeksizin herkes başvuruda bulunabilir.

Pandemi Sosyal Destek Başvurusu Şartları Nelerdir?

  • Pandemi sosyal destek başvuruları kişi değil hane bazlı yapılacaktır.
  • Aynı aileden birden çok başvuru yapıldığı taktirde, tek başvuru değerlendirilecektir.
  • Başvuru yapan kişi veya hanesinden kişiler aşağıda belirtilen kapsam dahilindeyse başvuru değerlendirilmeyecektir.
  • 1000 TL’lik nakit destekten daha önce faydalanmış olanlar, kamu işçileri, memurlar, emekliler, İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalananlar başvuru yapabilmektedir.

Barınma – Gıda Yardımları

Barınma ve gıdaya yönelik birçok yardım programı bulunmaktadır. Bu noktada devlet desteğiyle pek çok projeye imza atılarak, ihtiyaç sahibi vatandaşlara barınma ve gıda alanlarında yardım fonları oluşturulmuştur. Devlet Tarafından Yapılan Sosyal Yardımlar

Gıda Yardımları

3294 Sayılı Kanun’a göre ihtiyaç sahibi kabul edilen ailelere verilen gıda yardımıdır. Yardımın süresi başta ramazan ayı ve Kurban Bayramı olmak üzere ihtiyaç haline göre şekillenmektedir.

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Aşevi

İhtiyaç sahibi yaşlı, engelli, hasta bireylere veya evinde yemek yapma imkanı bulunmayan kişilere verilen yemek yardımıdır. Belirlenen kişiler, aşevlerinden günlük sıcak yemek ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Barınma Yardımı

İçinde yaşanamayacak kadar eski ve sağlıksız evde yaşayan kişiler içindir. İhtiyaç sahibi kişilere; evin bakım-onarımı, betonarme ev yapım, prefabrik ev yapım yardımları verilmektedir. Barınma yardımı, ayni veya nakdi yardım olabilmektedir. E v onarımı durumunda 20.000₺, prefabrik ev yapımında 30.000₺, betonarme ev yapımında 40.000₺ ile sınırlı olmak üzere yardım yapılmaktadır. Yardımdan faydalanılabilmesi için özel şartların sağlanması beklenmektedir.

Sosyal Konut

Sosyal güvence sahibi olmayan ihtiyaç sahiplerine sosyal konut projeleri kapsamında yardım yapılmaktadır. Başvuru dönemleri projeye göre belirlenmekte ve her zaman açık olmamaktadır.

Yakacak Yardımı

Sosyal güvencesi olmayan bireyler ya da sosyal güvence sahibi olsa da hane içinde kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden fazla olmayan kişiler faydalanabilir. Yardım, kış aylarından önce kömür dağıtma şeklinde yapılmaktadır.

Elektrik Yardımı

Düzenli şekilde sosyal yardım programı faydalanıcıları başvurabilmektedir. Nakit desteği aylık verilmektedir. Kişilerin kimlik kartı ve elektrik faturası ile PTT şubelerine başvuru yapması yeterlidir.

Sosyal Uyum Yardımı

Avrupa Birliği tarafından karşılanan fon; IFRC, Türk Kızılay Derneği ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında yürütülmektedir. Geçici koruma statüsü, uluslararası koruma statüsü ve benzeri statülerden bulunan yabancı uyruklu bireyler faydalanabilmektedir. Aylık 120₺ olmak üzere nakit yardımı yapılmaktadır.

2021 Kira Yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Çalışma Bakanlığı, ihyacı olduğunu bildirmiş ailelere kira yardımında bulunmaya devam ediyor. Geçen senelerde bu yardımı birçok insana ulaştıran bakanlık bu sene de kira yardımında bulunmaya devam edeceğini açıkladı. Öyle ki devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar kapsamında kira yardımı da sağlanmaktadır. İnsanlık boyunca barınma, en temel ihtiyaçlardan biri olmuştur. İnsanın başını sokacak bir evi – özellikle kış aylarında- olması çok önemlidir. Üstelik Pandemi birçok insanın işsiz kalmasına, geçiminin giderek zorlaşmasına yol açmışken, bütçesi yetmeyen ve kirasını ödeyemeyen ailelere kira yardımında bulunulması çok önemlidir. Siz de kiranızı ödemekte zorlanıyor ve hatta çoğu zaman ödeyemiyorsanız, bizzat başvuru yaparak bu yardımdan faydalanabilirsiniz. Öte yandan yalnızca kira ödemekte zorlanan aileler değil, “riskli” binalarda yaşayan ailelerde bu kira yardımından yararlanabilmektedir. Kira yardımları ilden ile farklılık göstermektedir.

Kira Yardımında Bulunan Kurumlar

2021 yılında da birçok kurum dar gelirli ailelere kira yardımında bulunmaktadırlar. Bakanlık ve devlet kurumlarının, kira yardımında bulduklarını belirtmiştik. Bunlara ek olarak; belediyeler, bazı şirketler, vakıflar ve birtakım kişiler de kira yardımında bulunabiliyorlar.

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Özel Vakıf ve Dernekler
  • Belediyeler
  • Sivil Toplum Kuruluşları

Kira Yardımını Kimler Alabilir?

Bahsedilen kira yardımından faydalanabilmek için birtakım şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartları her kurum kendisi belirlese de aşağı yukarı aynıdırlar. 2021 kira yardımından faydalanmanız için gereken şartları sizin için derledik:

  • Kira yardımı talebinde bulunan kişinin herhangi bir mal varlığının olmaması,
  • Kira yardımı almak isteyen kişinin SGK’sının bulunmaması,
  • Emekli, Dul, Yetim maaşlarından birini alıyor olmaması,
  • Kira yardımı talebinde bulunan kişinin işsizlik maaşı alıyor olması,
  • Değerlendirmelerde yoksulluk sınırı altında olması,
  • Fakirlik belgesini alabiliyor olmasıdır.

Olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan vatandaşlar “kira yardımı” için başvuruda bulunabilirler.

Kira Yardımı Ne Kadar?

Kira yardımı ne kadardır sorusu birçok insan için büyük önem taşımaktadır. Belirttiğimiz gibi kira yardımları ilden ile göre 600 ila 1000 arasında değişmektedir. Verilen kira yardımları ilçeye göre de değişmekte olup komisyon tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı net bir yardım bedeli söylemek mümkün değildir. Verilen yardımın değişmesinin en büyük sebeplerinden biri; her ilin farklı giderlerinin, bütçeyi etkileyecek değişkenlerinin olmasıdır.

Kira Yardımı Nasıl Alınır?

2021 yılında Sosyal Yardımlaşma adı altında yapılan “kira yardımları” için “Sosyal Yardımlaşma Vakıf” binasına giderek bizzat başvuru yapmanız gerekmektedir. Sizin adınıza bu başvuruyu bir başkası yapamaz. Sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde vermeniz gerekir. Yanlış bilgi veya eksik bilgi vermeniz doğrultusunda başvurunuz geçersiz kabul edilecektir ve kira yardımından faydalanamayacaksınızdır.

Kira Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Siz de yukarıda belirttiğimiz herhangi bir kuruma kira yardımı başvurusunda bulunduysanız, kira yardımı sonucu ile arama yapabilirsiniz. Bu yardım başvuruları çoğunlukla 20 gün içinde komisyon tarafından bir sonuca bağlanmaktadır. Sonuçları öğrenmek için e-devlete giriş yaparak, kira yardımı sorgulama sayfasından sonucu öğrenebilirsiniz. Vakıflar bazen yaptıkları kira yardımı sonuçlarını kendi sitelerinde yayınlamaktadırlar. Nereye başvuruda bulunduysanız o kurumun web sitesini kontrol etmeyi unutmayın.

Kira Yardımı Nereye Yatırılır?

Kira yardım talebiniz olumlu sonuçlanırsa, kira yardımı başvurunda belirttiğiniz hesaba, belirlenen tutar otomatik bir şekilde aktarılacaktır. Fakat banka hesabınız bulunmuyorsa PTT hesabınıza, PTT hesabınızda bulunmuyorsa, kimlik numaranıza para yatırılacaktır. Bunu da yine PTT’den çekebileceksiniz. PTT hesabınıza para yatıp yatmadığını öğrenmek için “PTT Bakiye Sorgulama” sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Engelli – Yaşlı Yardımları

Hanede engelli veya yaşlı bulunduğu durumda ihtiyaç sahiplerine sunulan bir takım yardımlar bulunmaktadır. Yardım ücretleri 01.01.2021-30.06.2021 dönemi için belirlenen güncel sayılardır.

Yaşlı Aylığı

Sosyal güvence sahibi olmayan ve hane içinde kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden (2021 yılında 852,53₺) az olan kişiler için düzenlenmiştir. 65 yaş ve üstü vatandaşlar faydalanabilmektedir. 763,67₺ aylık nakit yardımı yapılmaktadır.

Engelli Aylığı

Sosyal güvencesi olmayan, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan engelli bireylere yapılan nakit yardımıdır. 18 yaş üstü engelli bireyler ve engelli kişinin vasi/vekili başvurabilmektedir. Aylık yardım engel derecesine göre belirlenmektedir.

Engelli Yakını

İhtiyaç sahibi engelli yakınlarına aylık 609,61₺ yardım yapılmaktadır. Başvuruyu yapan kişi, 18 yaşından küçük engellilerin yakınları olmalıdır.

Yaşlı ya da Engelli Bakım Projeleri

Projeye göre; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından başvurulan bu yardım türü, proje kapsamında belirlenen yardımları ihtiyaç sahibi yaşlı ve engellilere ulaştırmaktadır. 65 yaş üstü veya engelli bireyler yararlanabilmektedir.

Engelli İhtiyaç Yardımı

Engelli bireylerin topluma entegrasyonunu artırmaya yöneliktir. İhtiyaca yönelik şekillenen yardımlardır. 18 yaşını geçmiş aile bireyleri, T.C kimliği ve sağlık raporu ile başvurabilmektedir.

Sağlık Yardımları

Sosyal güvencesi olmayan, ihtiyaç sahibi ya da nadir hastalıkları bulunan kişilere yapılan yardımlardır.

Kronik Hastalık Yardımları

Tüberküloz ve SSPE hastalığı sebebiyle maddi veya manevi kayıp yaşamış kişiler için oluşturulan bir yardım programıdır. Hastalık sahibi kişi veya hasta bakımını üstlenen kişi tarafından başvuru yapılabilmektedir. Düzenli olarak aylık 1.658,13₺ tutarında yardım yapılmaktadır.

Şartlı Sağlık Yardımları

Altı yaşından küçük çocuklar ve hamile kadınlar faydalanabilmektedir. İhtiyaç sahibi ailelere, çocuklarını kontrole götürmeleri, hamile kişilerinse gebelik boyunca kontrole gidip doğumu hastanede yapmaları şartı ile verilmektedir. Hamilelik döneminde her ay 45₺, çocuk için aylık 45₺ ve hastanede doğum yapıldığı takdirde tek seferlik 100₺ nakit yardım yapılmaktadır.

Kronik Hastalara Elektrik Yardımı

Evde bakım yardımından yararlanmayan, kronik hastalık sebebiyle bir cihaza bağlı kişilere yapılmaktadır. Her ay 200₺ tutarını geçmemek üzere elektrik tüketim desteği ödemeleri yapılmaktadır. Ayrıca; tek sefer olmak üzere birikmiş elektrik borcu desteği ve kesintisiz güç kaynağı desteği verilmektedir.

Katılım Payı Ödemeleri

5510 Sayılı Kanun kapsamında genel sigortası bulunanlar ve bu kişilerin bakımını üstlendikleri bireyler için yapılan bir geri ödeme yardımıdır. Katılım payı ödemesi yapan kişiler; hastane, ilaç, reçete ve optik hizmetlerinde ödedikleri katkı payı ücretini geri alarak faydalanabilmektedir.

Eğitim Yardımları

İhtiyaç sahibi hanelere, farklı eğitim derecesinde yer alan çocuklar için çeşitli destekler bulunmaktadır. Kız çocuklarının eğitime katılımını artırmak amacıyla bazı programlarda kız çocukları için erkek çocuklara oranla bir miktar fazla ödeme yapılmaktadır.

Yabancılar için Şartlı Eğitim Yardımı

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği program, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu çocukların eğitimini desteklemek amaçlıdır. Bu kapsamda; kreş ile 8. sınıf arasındaki öğrenciler için; kız öğrencilere aylık 50₺ ve erkek öğrencilere aylık 45₺ yardım yapılmaktadır. Ayrıca; 9 - 12. sınıflar arasında okuyan öğrenciler için; kız öğrenciler için aylık 75₺, erkek öğrenciler için aylık 55₺ destek verilmektedir.

Öğrencilere Barınma - Yemek – Ulaşım Yardımı

3294 Sayılı Kanun kapsamında yer alan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik barınma, yemek ve ulaşım yardımlarıdır.

Muhtelif Eğitim Yardımı

3294 Sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi öğrencilerin ek eğitim materyallerini karşılamaya yönelik eğitim yardımlarıdır. Hane içi kişisel geliri asgari ücretin üçte birinden az olan hane bireyleri yararlanabilmektedir. İlkokul veya ortaokul öğrencilerinin sınavlara hazırlık kitapları gibi yardımları içermektedir.

Üniversite Öğrencileri için Yardımlar

Türkiye içinde okuyan üniversite öğrencilerinden 3294 Sayılı Kanun kapsamında yer alanlar faydalanabilmektedir. Temel ihtiyaçların karşılanması amaçlı ayni veya nakit yardımlardır. Yararlanmak için sosyal güvencesi olmama, hane içi kişi başı gelir asgari ücretin üçte birinden az olma şartları konulmuştur.

Şartlı Eğitim Yardımı

Sosyal güvence sahibi olmayan ve 3294 Sayılı Kanun kapsamında yer alan ailelere yapılan bir yardımdır. Yardımın şartı olarak eğitime devam eden çocuğun bir ay içerisinde en fazla dört gün devamsızlık yapması düzenlenmiştir. İlk ve orta öğretim düzeyinde okuyan çocuk sahibi aileler faydalanabilmektedir. İlkokuldaki kız çocukları için aylık 50₺, erkek çocukları için aylık 45₺ destek verilmektedir. Ortaokul düzeyinde ise kız öğrenciler için aylık 75₺, erkek öğrenciler için 55₺ yardım yapılmaktadır. Devlet tarafından yapılan sosyal yardımlar, bakanlığın web sitesinde sık sık güncellenmektedir. Bakanlık duyuruları ile bu bilgilere ulaşma şansınız bulunmaktadır. Ayrıca, bulunduğunuz il veya ilçe belediyeleri tarafından yapılan dönemsel veya proje bazlı sosyal yardımlar için bu belediyelerin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum