Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Verilecek?

Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Verilecek?
Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Verilecek?Kaymakamlık yardımları; İhtiyaç sahibi kişiler kaymakamlıktan yardım alabilmek için gerekli şartları ve belgeleri merak etmektedir. Yazımızın içeriğinde...

Kaymakamlık Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Verilecek?

Kaymakamlık yardımları; İhtiyaç sahibi kişiler kaymakamlıktan yardım alabilmek için gerekli şartları ve belgeleri merak etmektedir. Yazımızın içeriğinde kaymakamlık yardımı ile ilgili merak edilen soruları sizler için cevapladık. İhtiyaç sahibi olmanız durumunda, ilçelerde bulunan kaymakamlık binalarına kaymakamlık yardımı için başvuru yapabilirsiniz.

Kaymakamlık Yardımları

Kaymakamlık yardımları; ihtiyaç sahibi kişilere verdiği sosyal destekler ile zor zamanlarını geçirmesine yardımcı oluyor. Kaymakamlıkların birçok sosyal destek programı bulunmaktadır. Kaymakamlık yardımları şöyledir;

  • Muhtaç kişilere maaş yardımı
  • Dar gelirli ailelere gıda, erzak, yakacak yardımı
  • Çocuklarının eğitim hayatına devam edebilmesi için yoksul ailelere eğitim yardımı
  • Kira yardımı
  • İş arayan, iş talebinde bulunan kişilere iş imkanı bulunur
  • Engelli olmanız durumunda engelli maaşı
  • SGK güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi kişilere sağlık yardımı
  • Emekli olup, zor duruma düşmesi halinde çeşitli yardımlar yapılmaktadır.

Kaymakamlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Kaymakamlık yardım başvurusu nasıl yapılır; yardım başvurusunda bulunacak olan kişiler, yeterli şartları sağlamaları halinde kaymakamlık yardımlarından faydalanabilirler. Yardım başvurusu yapacak olan kişiler, kimlik kartları ile birlikte kaymakamlık binalarına giderek yardım başvuru yapabilirler.

Yardım başvurusunun içeriği yardımın türüne göre değişiklik göstermektedir. Yardım başvuru formunda, hangi yardımı almak istiyorsanız o seçeneği işaretlemeniz gerekmektedir. Yardımın içeriğine göre kimlik katının haricinde sizden ek belgeler istenebilmektedir.

Örneğin; engelli vatandaşlardan engelli olduğuna dair heyet raporu gibi... Evraklarınızı eksiksiz teslim etikten sonra, yardım başvurusu süreciniz başlamış olur. Yardım başvurusunu kişinin bizzat kendisi yapmalıdır.

Yeterli şartları sağlayan, evraklarını eksiksiz teslim eden kişiler yardım başvurusunu tamamlamış olur. Sonrasında yetkili kişiler tarafından ihtiyaç sahibi olup  olmadığınıza  dair araştırma yapılır, yardıma uygun görülmeniz halinde kaymakamlık yardımınız gerçekleşir.

Kaymakamlık Şartlı Eğitim Yardımları

Kaymakamlık şartlı eğitim yardımları; öğrenci yardım parası olarak da bilinmektedir. Kaymakamlıkların, sosyal yardım ve dayanışma vakıfları iş birliği ile ihtiyaç sahibi öğrencilere şartlı eğitim yardımı verilmektedir.

Şartlı eğitim yardımına başvuru yapacak olan ailenin öncelikle muhtaç olması gerekmektedir. Ailenin muhtaçlık durumunun, Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilmesi gerekmektedir. Yardım alan çocuğun belge ile tespit edilmemesi durumunda, 1 ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yaparsa yardımı kesilir. Muhtaçlık durumunun ortadan kalması halinde de yardım kesilmektedir.  İlköğretim ve ortaöğretim de eğitim gören öğrencilerin alacağı yardım miktarları şöyledir;

  • İlköğretimde okuyan kız öğrenci aylık 50 TL
  • İlköğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 45 TL
  • Ortaöğretimde okuyan kız öğrenci aylık 75TL
  • Ortaöğretimde okuyan erkek öğrenci aylık 55 TL eğitim yardımı alabilmektedir.

Kaymakamlık Şartlı Sağlık Yardımları

Kaymakamlık şartlı sağlık yardımları; şartlı sağlık yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilen projeler arasındadır. Muhtaç ailelerin çocuklarının sağlık hizmetlerinden faydalanmasını amaçlayan proje ile ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldürdü. Maddi imkansızlıklar nedeniyle sağlık hizmeti alamayan ailelerin çocuklar ve ailelerin şartlı sağlık yardımı alabilmek için  yeterli şartlara sahip olması gerekmektedir. Şartlı sağlık yardımı için bazı şatlar gerekmektedir;

Öncelikle muhtaç olmanız gerekmektedir. Muhtaçlık durumunuzun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından belirlenen mütevelli heyeti tarafından tespit edilmiş olması gerekir. Hane içerisinde yaşayan kişilerin sosyal güvencelerinin olmaması gerekmektedir.

Şartlı sağlık yardımına başvuru yapacak olan kişilerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekmektedir. Burada başvuru formunu doldurup teslim etmeniz gerekir. Başvuru sonrasında başvuru durumunuzu e-devlet üzerinden sorgulatabilirsiniz.

Anne adaylarının hamilelik süresi boyunca düzenli sağlık kontrolüne gitmiş olması ve doğumunu hastanede yapma şartı aranmaktadır. 0-6 yaş arası çocukların düzenli olarak sağlık kontrolüne götürülme şartı aranmaktadır.

Şartlı sağlık yardımı ödemeleri annenin açmış olduğu PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Şartlı sağlık ödeme miktarları şöyledir;

  • Gebelik ve lohusalık döneminde aylık 35 TL
  • Doğum hastanede gerçekleşirse tek seferlik 75 TL
  • 0-6 yaş arası kız ve erkek çocuklara aylık 35 TL ödenmektedir.

Kaymakamlık Dul Maaşı

Kaymakamlık dul maaşı; eşini kaybetmiş dul kadınlar dul maaşından faydalanabilmektedir. Dul aylığından faydalanabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Dul maaşından faydalanabilmek için gerekli şartlar şöyledir;

  • Resmi nikahlı eşinizin vefat etmiş olması gerekir
  • Sigortalı işte çalışmamak, herhangi bir sigorta kurumundan emekli maaşı almamak
  • Tekrar evlenmemiş olması gerekmektedir.

Dul maaşı için başvuru yapacak olan kişinin muhtaç olması gerekmektedir. Gelirinin asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunun tespit edilmiş olması yani kişinin muhtaç sayılması gerekmektedir. Dul maaşı başvurusunu kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz. Kimliğiniz ile birlikte dul maaşı başvuru formu doldurmanız gerekmektedir.

Dul maaşı ne kadar sorusunun cevabına gelecek olursak; dul maaşı yapılan değişiklik ile ayda 325 olmak üzere 2 ayda bir 650 TL olarak çift ayların(2.4.6.8.10. aylar) son haftası ödenmektedir.

Eşi vefat eden dul aylığı alan kişiler başka biriyle resmi nikahsız yaşamaya devam ederlerse ve bu durum tespit edilirse aldıkları maaşı faizi ile birlikte geri ödemek zorundadırlar. Dul maaşı alan kişiler kaymakamlıktan başka yardımlarda alabilmektedir. Dul maaşı alan kişilerin alacağı diğer yardımlar şöyledir;

  • Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı
  • Nakdi Yardımlar
  • Barınma ve kömür yardımları
  • Çocukları İçin Öksüz-Yetim Aylığı
  • Gıda yardımları
  • Elektrik Yardımı

Dul maaşı başvuru durumunuzu e-devlet üzerinden takip edebilir veya ALO 144, ALO 183 sosyal yardım hattını arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz

Kaymakamlık Yaşlılık Maaşı

Kaymakamlık yaşlılık maaşı; 65 yaş aylığı olarak ta bilinmektedir. 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık alığı bağlıyor. Kaymakamlık yaşlılık maaşından faydalanabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Yaşlılık maaşının amacı; 65 yaş üstü kişilerin yoksulluğa düşmeden temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Aşağıda belirttiğimiz şartları sağlamanız halinde kaymakamlık yaşlılık maaşı alabilirsiniz;

  • Hiçbir sosyal güvencenizin olmaması
  • T.C vatandaşı olmak
  • Aylık gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması ( asgari ücretin 1/3’ünden az )
  • 65 yaşını doldurmuş olmak

Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartları sağlayan kişiler  kaymakamlıklardaki ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilirler. Burada yaşlılık aylığı başvuru formu doldurmanız gerekir. Sonrasında başvuru formunuz yetkili kişiler tarafından incelemeye alınır, incelemeler sonucunda hak sahibi olduğunuz anlaşılırsa yaşlılık maaşınız bağlanır.

Yaşlılık aylığı ne kadar; başvurusunu tamamlayan kişiler tarafından merak edilen sorulardandır. Yaşlılık maaşı 672 TL'dir. Yaşlılık maaşı alan kişiler, engelli olmaları durumunda(yüzde 50 ve üzeri)  evde bakım desteği  başvurusu da yapabilmektedir. Evde bakım maaşı, yaşlının bakımını üstlenen kişiye bağlanmaktadır.

Kaymakamlık Engelli Maaşı

Kaymakamlık engelli maaşı; kaymakamlıklardan engelli maaşı alabilmek için bir takım şartları yerine getirebiliyor olmanız gerekmektedir. Özürü olan kişinin öncelikle ihtiyaç sahibi(muhtaç) olması gerekmektedir.

Kaymakamlık engelli maaşı başvuruları resmi olarak ikamet edilen yerdeki kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Başvuru yapan kişinin daha önceden vakıfta kaydının bulunması gerekmektedir. Vakıfta kaydı bulunan kişi 'Sağlık Kurulu Raporu' ve yardım başvuru dilekçesi ile birlikte müracaatlarını tamamlayabilirler. Kaydının olmaması halinde  'Hane Başvuru Kayıt Formu' ve 'Sorgu Dilekçesi' formlarını doldurması gerekir. Sonrasında bu formları 'Sağlık Kurulu Raporu' ile birlikte vakıfa teslim etmesi gerekmektedir. Başvurular en geç 1 ay içerisinde sonuca bağlanmaktadır.

Kimler kaymakamlıktan engelli maaşı alabilirler;

  • %40-%69 Arası Engelli olan kişiler
  • %70-Ve Üzeri Engelli olan kişiler
  • 18 Yaş Altı Engelli Yakını olanlar
  • Silikozis hastalığı olan kişiler

Yukarıda belirtmiş olduğumuz engele sahip olan vatandaşlarımız her hangi bir sosyal güvencesi yoksa veya geliri muhtaçlık sınırının altında ise yardım alamaya hak kazanırlar. Başvuruda bulunana vatandaşlarının evrakları, vakfın mütevelli heyetinde değerlendirilerek karara bağlanmaktadır.

Kaymakamlık engelli maaşı başvurusu için bazı belgeler istenmektedir. Başvuruda bulunmaya giderken aşağıda belirttiğimiz evraklarınızı tamamlamış olmanız işlerinizi hızlandıracaktır.

  •  Mal bildirim beyanı
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  •  Sağlık Kurul Raporu
  •  2 adet vesikalık fotoğraf
  •  Fakirlik Kağıdı
  • Her hangi bir sigorta kurumunda maaş almadığını gösteren belge

Engelli maaşları, kişinin engeline göre değişiklik göstermektedir. Engelli maaşı, engeli yüzde 49 ile 69 oranında olanlar 661 TL, engeli yüzde 70 üzerinde olanlar 991 TL'dir.

Engelli maaşları ne zaman yatar;

Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5. günü

Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6. günü

Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7. günü

Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8. günü

Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9. günü

Engelli maaşları nereye yatar; engelli maaşınızı PTT şubelerinden çekebilirsiniz.

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama

Kaymakamlık Öksüz-Yetim Maaşı

Kaymakamlık öksüz-yetim aylığı; öksüz-yetim yardım başvurusu çocuğun sağ olan annesi veya babası tarafından yapılmaktadır. Anne ve babanın vefat durumunda çocuğun yasal vasisi(resmi vasilik belgesi gerekir) tarafından başvuru kabul edilmektedir. Kaymakamlık öksüz-yetim maaşı başvurularınızı  kaymakamlıklardaki ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapmanız gerekmektedir. Yardımdan faydalanabilmeniz için 18 yaş altı olmanız gerekir.

Kaymakamlık öksüz-yetim aylığı ne kadar; hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 150 TL ödenir. Bu rakam 2 ayda bir PTT hesaplarına 300 TL olarak yatırılmaktadır. Aynı anda birden fazla kardeş, gerekli şartları sağlaması halinde öksüz ve yetim yardım programından faydalanabilir.

Ön başvuru sonrasında sizden bazı evraklar istenmektedir. Öksüz-yetim maaşı için gerekli belgeler;

  • Başvuru dilekçesi
  • Ölen anne veya babanın ölüm belgesi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Çocuk için öğrenci belgesi

Kaymakamlık öksüz-yetim aylığı başvuruları 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Öksüz-yetim aylığı sorgulamasını e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca başvuru yaptığınız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek de öğrenebilirsiniz.

Kaymakamlık Asker Yakın Aylığı

Kaymakamlık asker ailesi yardımı; askere giden kişi resmi olarak evli ise yardımdan eşi faydalanabilir. Asker olan kişinin bekar olası durumunda başvuru önceliği anneye verilmektedir. Annenin hayatta olmaması durumunda baba başvuru yapabilir.

Yaşlılık ve engelli maaşı alan muhtaç aileler, evlatlarının askere gitmesi durumunda Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık kararı verilmesi  şartıyla yardımdan faydalanabilmektedir.

Kaymakamlık asker ailesi yardım başvurusu; Aileler kimlik kartları ile başvuru yapmalıdırlar. Sonrasında kişinin askerlik durumuna ilişkin belgenin Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla sisteme işlenmesi gerekmektedir. Başvuruların yoğun olduğu dönemlerde ilgili durum güncellemesi zaman alabilmektedir. Yardım başvurusunu yapan kişi ilerleyen süreçte vakıftan yardım durumuna ilişkin bilgi edinebilir.

Kaymakamlık asker ailesi aylığı ne kadar; Yardım aylık 275 TL'dir. Bu rakam 2 ayda bir 550 TL  olmak üzere yardım sahibi kişilerin PTT hesaplarına yatırılmaktadır. aileler bu yardımdan askerlik süresi boyunca(en fazla 12 ay) faydalanabilirler.

Kaymakamlık Kömür Yardımı

Kaymakamlık kömür yardımı; İhtiyaç sahibi ailelere kömür yardımı yapılmaktadır.

Kimler kömür yardımı alabilir; Kömür yadımı alacak olan kişiler sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile mahalle muhtarları arasında yapılan araştırmalar sonucu belirlenir. İnceleme sonrasında hak sahibi kişilere, muhtaçlık belgesi muhtarlar tarafından verilir.

Kömür yardımı başvurusu; muhtaçlık belgesi ile birlikte ile birlikte ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına' kömür yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru dilekçesinde bulunan kişisel bilgilere doğru ve eksiksiz cevap vermeniz gerekmektedir. Kömür yardımında, bulunulan bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurulur.

Kaymakamlık Elektrik Yardımı

Kaymakamlık elektrik yardımı; elektrik faturasını ödemekte güçlük çeken, dar gelirli ailelere elektrik faturası desteği verilmektedir.

Elektrik faturası yardım başvurusu; elektrik yardımı alabilmek için başvuru yapmanıza gerek yoktur. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında kaydı bulunan kişiler yardımdan faydalanabilmektedir. Vakıfta kaydı bulunmayan kişiler ise ikametgahlarının bulunduğu ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeli ve burada sosyal yardım başvuru formu doldurmalıdırlar. Elektrik yardımı almak isteyen kişilerin vakıftan farklı bir yardım alıyor olması gerekmektedir.

Doğrudan elektrik yardımı alabilecek olan kişiler;

  • Şartlı eğitim yardımı ya da şartlı sağlık yardımından faydalananlar
  • Eğitim yardımı alanlar
  • Dul maaşı, engelli maaşı veya yaşlılık maaşı alan kişiler
  • Tüberküloz, SSPE ya da silikozis aylığı alanlar
  • Asker yakını maaşı alanlar
  • Doğum yardımı ya da gebelik yardımı alanlar
  • 18 yaş altı engelli aylığı alanlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar
  • Muhtaç ve işsiz vatandaşlar
  • Gıda, giysi yardımı, kırtasiye yardımı vb. yardımlar alan kişiler otomatik olarak elektrik yardımı da alabilirler.

Elektrik yardımı nasıl yapılıyor; yardım sahibi kişinin faturasının belli miktarı devlet tarafından ödenmektedir. Nakit olarak değil, faturadan indirim şeklinde yapılmaktadır. Elektrik faturası yardımı alan kişiler faturalarını PTT şubelerinden ödemek zorundadırlar, aksi halde yardımdan faydalanamazlar.

ALO 144 veya ALO 183 Sosyal Destek Hattı merak ettiğiniz tüm sorular için 7/24 sizlere hizmet vermektedir.

Kaymakamlık Para Yardımı

Kaymakamlık para yardımı; yardım almak isteyen kişi şahsen başvuru yapmalıdır. Kaymakamlık para yardımı başvurusu; kaymakamlıklarda bulunan Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılmaktadır.

Kimler kaymakamlık para yardımı alabilirler; Yardım almak isteyen kişinin öncelikle ihtiyaç sahibi olması gerekmektedir. Kaymakamlık para  yardımları düzenli bir işi ve geliri olmayan, sigortalı bir işe sahip olmayan ve bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi olan kişilere yapılıyor. Hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri; asgari ücretin 1/3’ü ve altında olan yoksul ve dar gelirli vatandaşlar da yardım alabilirler.

Kaymakamlık para yardımı ne kadar; yardımı yapacak belediyenin bütçesine göre değişiklik göstermektedir.

Kaymakamlık Kira Yardımı

Kaymakamlık kira yardımı; dar gelirli, yardıma muhtaç ailelere kira desteği verilmektedir. Kimler kira yardımı alabilir, gerekli evraklar nelerdir sorularını sizler için yanıtladık.

Kaymakamlık kira yardımı başvurusu; bağlı olduğunuz ilçedeki kaymakamlık binalarındaki Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmanız gerekmektedir.

Kimler kira yardımı alabilir; Başvuru yapan kişinin muhtaç olması gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışan, düzenli gelire sahip olan kişiler kaymakamlık kira yardımından faydalanamazlar. Emekli, dul, yetim yada ölüm aylığı alan kişiler kira yardımı alamazlar.

Kaymakamlık kira yardımı ne kadar; kira yardımı illere göre değişiklik göstermektedir. Bu miktar 960 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

ALO 144 veya ALO 183 Sosyal Destek Hattı merak ettiğiniz tüm sorular için 7/24 sizlere hizmet vermektedir.

Yazımızın içeriğinde kaymakamlık yardımları ile ilgili merak edilen, en çok araştırılan soruları sizler için yanıtladık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum