Mustafa Çabuk Hilafeti Muhammediye ve Bir Köye Çökme Mehdi Öyküsü

Mustafa Çabuk Hilafeti Muhammediye ve Bir Köye Çökme Mehdi Öyküsü
Mustafa Çabuk Hilafeti Muhammediye ve Bir Köye Çökme Mehdi Öyküsü. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Külcüler köyü.Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki Külcüler köyünde yaşayanlar, geçtiğimiz hafta kaçak kazı...

Mustafa Çabuk Hilafeti Muhammediye ve Bir Köye Çökme Mehdi Öyküsü. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Külcüler köyü.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki Külcüler köyünde yaşayanlar, geçtiğimiz hafta kaçak kazı yaparken tutuklanan tarikat üyelerinin ardından köyde artan bir huzursuzluk yaşamaktadırlar. Köyün ılıcası civarında faaliyet gösteren bu tarikata karşı köylülerin tepkisi büyüyor.

2000'li yılların başında, Bayramiç'e bağlı Külcüler köyündeki ılıca özelleştirilerek buraya iki otel yapıldı. "Hilafeti Muhammediye" isimli tarikat, bu yılın Mart ayında Koç Termal ve Hilal Doğa Otelini iki yıllığına kiralamıştı. Tarikatın 200-300 kişilik üye grubundan 30 kişisi, son seçimlerde oy kullanmıştı. Bu durum, köylüler arasında endişe ve tedirginliğe neden olmuştur.

Kaçak Kazı Yaparken Mustafa Çabuk (Kendini Mehdi İlan Eden) ve Ekibi Yakalandı

Mart ayından itibaren bu iki tesiste faaliyetlerine devam eden tarikat grubu, geçen haftalarda düzenledikleri bir "biat töreni" sonrasında 19 Kasım'da kaçak kazı yaparken yakalandı. Jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonda, tarikatın 21 üyesi gözaltına alındı. SoL haber portalından Burak Efe'nin raporladığı bu operasyonda, aralarında tarikat lideri ve kendini mehdi olarak ilan eden Mustafa Çabuk da bulunmaktadır.

Mustafa Çabuk (Mehdi olduğunu ilan eden) Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine Gönderildi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen ve daha sonra nöbetçi mahkemeye çıkarılan Mustafa Çabuk'un akıbeti hakkında basına herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle, Çabuk'un hastanede mi yoksa cezaevinde mi olduğu konusunda bir belirsizlik söz konusu.

Öte yandan, Külcüler köyü sakinleri, yaklaşık 20 kişinin tutuklanmasına karşın geriye kalan 200 civarındaki tarikat üyesinin yerleştiği tesislerde faaliyetlerine devam ettiğini belirtiyor. Köylüler, tutuklamaların ardından bölgedeki durumun daha da gerginleştiğini ifade ediyorlar.

Ellerinde Köpeklerle Nöbet Tutuyorlar. Tüm Köylü Tedirgin

Külcüler köyüne giden yolun, tarikata ait yapıların yanından geçtiğini belirten köylüler, tarikat mensuplarının ellerinde köpeklerle nöbet tuttuğunu ve bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini ifade ediyorlar.

SoL'a açıklamada bulunan Külcüler köyünden emekli bir öğretmen, köy halkı olarak muhtarlardan, ılıcaların yasa dışı kullanılmasına karşı sözleşmenin iptal edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Aynı emekli öğretmen, tarikatın Külcüler köyü sakinleriyle çok sınırlı iletişimde olduğunu, köy halkı ile tarikat üyeleri arasında bir "doku uyuşmazlığı" yaşandığını belirtiyor.

SoL'a konuşan başka bir eski öğretmen ise, tarikat üyelerinin alışveriş için Evciler köyüne gittiğini, burada gençlerle futbol oynadıklarını ve onları kaldıkları tesise davet ettiklerini aktardı. Bu durum, köylüler arasında endişe ve rahatsızlık yaratıyor.

Önce Sosyal Medya sonra Külcüler Köyü'ne Yerleştiler

Külcüler Köyü'nde başlayan tarikatın yerleşme öyküsü, 25 yıllığına özelleştirilen ılıca arazisinin hikayesiyle iç içe. Bayramiç'e 25 km mesafede bulunan bu köyün özelleştirilmiş ılıcasında ve çevresindeki çam ormanlarının arasında iki turistik tesis inşa edildi.

Daha sonra bu tesislerin işletmecisi Halil Koç, 2023 Mart ayında bu iki tesisi tarikat üyelerine iki yıl süreyle tahsis etti.

Otel rezervasyon uygulamalarında Koç Termal ve Hilal Doğa Oteli'nin Aralık 2024'e kadar dolu olduğu görülebiliyor. Külcüler köyünden bir emekli öğretmenle yaptığımız görüşmede, "2023 Mart ayında bu yerlerin mevcut ziyaretçilere iki yıl süreyle ayrıldığını öğrendik. O zamandan beri burada yaşayan insan sayısında ciddi bir artış var. Hatta bazıları köye taşındı. Mayıs seçimlerinde 30'dan fazla kişi oy kullanmak için listede yer aldı" dedi.

Seçimler sonrasında tesiste kalan kişi sayısının arttığı gözlemleniyor.

Buraya Gelen Bir Çok Genç Çobanlık Yapıyor

Emekli öğretmen, Külcüler köyünde kalan tarikat üyeleriyle ilgili olarak, "Keçi sürülerine sahipler, ancak bu durumun geçim kaynağı olup olmadığı konusunda net bir bilgim yok" şeklinde konuştu. Tarikat üyelerinin keçilerini köy çevresinde otlatırken gördüğünü belirten öğretmen, bu durumun yeterli bir gelir kaynağı oluşturmadığını düşündüğünü ifade etti: "Orada hayvan sürüleri var, ama bunların geçim kaynakları olarak yeterli olduğunu sanmıyorum."

Öte yandan, tarikatın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda bağış toplamadıklarını duyurduğu görüldü.

Daha fazlası için

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.